Szerverprocesszoros laptopszörny a Clevótól

Vágólapra másolva!
Az Intel legújabb csúcsprocesszoraival felszerelt "laptopszörnyet" tervez piacra dobni a Clevo. Az öt és fél kilós monstrumban szerverekbe szánt processzorok fognak dolgozni - írja a PCWorld.
Vágólapra másolva!

A világ első Nehalem processzort tartalmazó notebookja nem lesz se könnyű, se olcsó. Viszont a vásárlói biztosak lehetnek abban, hogy a piacon kapható legerősebb laptopon dolgoznak, amíg le nem merül az akkumulátor. A hordozható szerverből semmit sem spórolt ki a gyártó. A legkisebb rendelhető processzor is 2,66 gigahertzen fut a csúcsmodell pedig a 3,2 gigahertzes, négymagos csúcs Intel processzort tartalmazza. A gépbe három merevlemez szerelhető, alapkiépítés szerint 1,5 terabájtnyi hellyel gazdálkodhat a notebook gazdája. Memóriából 8 gigabájtnyi kerül a D900F gyomrába. Optikai meghajtóból is van választék: hagyományos DVD-író helyett Blu-ray-írót is kérhetnek gépükbe a vásárlók.

A 17 hüvelykes képernyővel rendelkező gépet 1920x1200 vagy 1600x1050 pixeles felbontású LCD-vel lehet majd rendelni, grafikus kártyaként Nvidia G280, 9800GTX vagy Quadro FX3700 típusok választhatók. A négymagos processzorok és a fejlett grafikus chipek éhségét 12 cellás akkumulátor szolgálja majd ki, ha nincs bedugva a konnektorba a szörnyeteg 220 wattos tápja.

Forrás: [origo]

A gépet várhatóan március elsejétől lehet majd előrendelni, kiszállítani azonban csak az év végén fogják. Az áráról egyelőre nincsenek információk, az viszont biztos, hogy nem lesz olcsó. Már a D900F-hez felhasznált processzorok is többe kerülnek, mint amit az átlagos vásárló egy notebookra rászán. Bár a Clevo fejlesztése meglehetősen bizarrnak tűnik, úgy tűnik van igény az óriási, az asztali számítógépek kiváltására tervezett notebookokra. Legutoljára a Lenovo mutatott be hordozható munkaállomást, a W700ds-t.