Nőhetnek a román adóbevételek

Vágólapra másolva!
A román állam  a tavalyinál nagyobb összegeket remél beszedni az idei költségvetés számára a vállalatok, bankok és magánszemélyek megemelt adóiból.
Vágólapra másolva!

A költségvetés tervezetét még nem öntötték végleges formába, hétfőn még egyeztetett egymással e témában a nagykoalíciót alkotó Demokrata-Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD), a szakszervezetek és a munkaadók képviselőivel is tárgyaltak a múlt héten.

A tervezet szerint a kormány a kereskedelmi bankok nyereségéből 750 millió lejt (187,5 millió eurót) tervez az államkasszába áramoltatni. Ez az összeg 2008-ban 701,27 millió lej (175,3 millió euró), 2007-ben pedig 298,44 millió lej (74,61 euró a mai árfolyamon) volt. Vagyis az idén több mint 6 százalékkal magasabb lesz a bankok nyereségadója.

A cégek nyereségadójából 12,69 milliárd lejes (3,17 milliárd eurós) bevételre számít az államkincstár, ez 3 százalékos növekedést jelent. A személyi jövedelemadók a kormány számításai szerint 20 milliárd lejjel (5 milliárd euróval) gyarapítanák a bevételeket, ez a múlt évhez képet mintegy 9 százalékos emelkedésnek felel meg.

Az idei költségvetés számára ugyanakkor a legnagyobb bevételt a hozzáadott értékadó (TVA) biztosítja majd, ez az összeg 44,4 milliárd lejt (11,1 milliárd eurót), a tavalyihoz képest 8,67 százalékkal többet tesz ki.

A munkaadók és a munkavállalók az idén magasabb társadalombiztosítási járulékokat fognak fizetni. A munkavállalók által fizetendő járulék 9,5 százalékosról 10,5 százalékosra emelkedik, a munkaadóknak pedig az alkalmazottak bruttó bérének 20,8 százalékát kell befizetniük járulékként.