A gyengülő forint növeli az adóskockázatot

Vágólapra másolva!
A forint gyengülése növeli a magyar bankok adóskockázatát, és ettől közvetve nyomás alá kerülhet a szuverén adósosztályzat, mondta az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő vezető felzárkózó piaci elemzője, Kai Stukenbrock hétfőn a Reuters hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

Ahogyan a forint gyengül, úgy növekszik a bankok adóskockázata. Az a kérdés, mikor lesz érezhető a hatás. Amennyiben a pénzügyi szektorban olyan problémák keletkeznének, amelyek költséges állami támogatást igényelnének, az további nyomást gyakorolhatna az osztályzatra - mondta az elemző. Magyarország számára igen fontos, hogy világos távlatot mutasson az adósságpálya tartós, lefelé irányuló tendenciájára - tette hozzá a hitelminősítő elemzője.

A Standard & Poor'snál a magyar szuverén adósosztályzat jelenleg közepes befektetői szintű "BBB", negatív kilátással, miután az intézet novemberben egy fokkal rontotta a besorolást "BBB plusz"-ról, mert úgy vélte, hogy a külső pénzügyi-gazdasági környezet romlása "kedvezőtlenül hat" a magyar gazdaságra, és a nemzetközi pénzügyi védőháló igénybevétele növelni fogja az államadósságot. A két másik, mértékadó hitelminősítő is rontotta tavaly novemberben a magyar szuverén adósosztályzatot, az a Fitch Ratingsnél azóta szintén "BBB", de stabil kilátással, a Moody'snál viszont két fokozattal jobb, elsőrendű befektetői szintű "A3", habár negatív kilátással.