Minden harmadik olvasónk Firefoxot használ

Vágólapra másolva!
Egy év alatt hét százalékpontnyit veszített népszerűségéből az Internet Explorer böngésző. A Net Applications februári adatai szerint az elmúlt év nagy nyertese Amerikában a Firefox és a Safari. Hazánkban viszont csak a Mozilla böngészője népszerű igazán.
Vágólapra másolva!

Folyamatos csökkenéssel januárban már csak az amerikai nethasználók 67 százaléka használta az Internet Explorert. A Firefox részesedése 21, a nagyon jó évet záró Apple Safari böngészője pedig nyolc százalékos részesedést ért el. Megjelenése után öt hónappal máris egy százalék felett van a Google Chrome, egyedül az Opera nem növelte népszerűségét.

Az amerikai felméréshez hasonló értékeket mutatnak az [origo] statisztikái is. Lapunk januári adatai szerint az olvasók 65,4 százaléka használja a Microsoft böngészőjének valamelyik verzióját. A Net Applications számait jóval meghaladja itthon a Firefoxos látogatók aránya. A legnépszerűbb alternatív böngészőt olvasóink 31,3 százaléka használja.

A fenti két adatból már sejthető, hogy a Firefox nem az Internet Explorer rovására növelte részesedését. A kisebb alternatív böngészők mind rendkívül alacsony értékekkel rendelkeznek. Hazánkban valószínűleg jóval kisebb a Macintosht használók aránya, így lehet, hogy az Net Application mérése szerint a nyolc százalékot is meghaladó Safari böngészőt minden kétszáz olvasóból csak egy használja. Ennél még Operásból is több van hazánkban, a nagy múltra visszatekintő böngésző részesedése 1,5 százalék.

Jön fel a Chrome

A Google szeptember elején bemutatott böngészője az év végéig 1,12 százalékos részesedést tudott elérni. Ezzel nem borítja fel a böngészők piacának egyensúlyait a villámgyors szoftver, mindenképpen tanulságos, ahogy maga mögött hagyta a régi motorosnak számító Operát.

Hazánkban nem áll ennyire jól a Google Chrome, még nem lépte át az egy százalékot, ám a Safarit már sikerült megelőznie. Az 1.0-s verziószámot decemberben elérő szoftver az [origo] statisztikái szerint 0,83 százalékos részesedéssel bír.