Kisiskolás írt szoftvert az iPhone-ra

Vágólapra másolva!
Egy kilenc éves szingapúri kisfiú, Lim Ding Wen olyan szoftvert írt az Apple mobiltelefonjára, amellyel húgai az iPhone érintőképernyőjére rajzolhatnak.
Vágólapra másolva!

A Doodle Kids című rajzolóprogramot az iTunes szoftverletöltő központjából két hét alatt több mint négyezren töltötték le - számolt be a Reuters. A szoftvert egy negyedik osztályba járó kisfiú készítette saját bevallása szerint 3 és 5 éves húgai számára, akik segítségével ujjukkal rajzolhatnak a család birtokában lévő iPhone képernyőjére. A szoftver adatlapja szerint a programmal tetszés szerinti alakzatot lehet megalkotni, a virtuális ecset színének kiválasztásához pedig három ujjal kell megbökni a képernyőt. A kétujjas tapogatás hatására a törlés funkciót lehet előhívni, ha pedig megrázzák a telefont, az a teljes kijelző tartalmát törli.

Lem a hírügynökség beszámolója szerint kétéves kora óta használ számítógépet, és már hat programozási nyelvet ismer, melyekben már mintegy húsz alkalmazást készített el. Édesapja, Lim Thye Chean egy helyi szoftverfejlesztő társaság egyik vezető munkatársa, a cég maga is készít alkalmazásokat az iPhone-ra. A papa a helyi New Paper magazinnak úgy nyilatkozott, esténként közösen nézik meg fiával, melyikük szoftverét töltötték le többen. Lim egyébként már egy következő iPhone-os programon, egy lövöldözős játékn dolgozik, amely az Invader Wars címet viseli majd.

Néhány hete egy másik ifjú korú informatikai zseniről számoltunk be: egy macedón kisfiú, Marko Calasan nyolcévesen sikeresen letette a Microsoft hivatalos rendszeradminisztrátori vizsgáját, így elméletben akár egy vállalati számítógépes hálózat működtetését is rá lehetne bízni. Marko két korábbi korrekordot döntött meg, sikeres vizsgáját megelőzően ez ugyanis csak egy kilencéves indiai, illetve egy tízéves pakisztáni kislánynak sikerült.