Kedvezményes hitel a vállalkozásoknak

Vágólapra másolva!
Összesen 140 milliárd forintos kedvezményes forgóeszközhitelt kaphatnak a kis- és középvállalkozások öt kereskedelmi bank részvételével - jelentette be Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A kedvezményes csomag része annak a mintegy 560 milliárd forintos, a vállalkozások számára közvetlenül elérhető forrásnak, amelyet még tavaly ősszel indított el a kormány. Bajnai Gordon szólt arról is, hogy a tervek szerint még a héten három új kereskedelmi bank csatlakozik a hitelnyújtáshoz, és az első hiteleket - az egyes bankok felkészülésétől függően - legkésőbb február végén, március elején vehetik fel a vállalkozások. A konstrukció kamata kedvező, 11 százalékos lesz. Egy vállalkozás maximum 200 millió forint hitelt kaphat, a hitelhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. automatikus garanciája kapcsolódik.

Bajnai Gordon aláhúzta: a vállalkozások számára jelenleg a legnagyobb gondot a forgóeszközhitelek hiánya okozza. Ezen próbál segíteni a konstrukció, amely egy év plusz egy nap futamidőre szóló kölcsön felvételét teszi lehetővé a vállalkozások számára.

A miniszter arról is szólt, hogy az első körben a K and H Bank, az MKB Bank, a Raiffeisen Bank, az UniCredit Bank és a Takarékbank írta alá a hitelnyújtásról szóló megállapodást, de még a közeljövőben három új kereskedelmi bank csatlakozik a hitelezéshez.

A miniszter kiemelte: a kormány számos jelentősebb hitelcsomaggal próbálja segíteni a hazai vállalkozások pénzhez jutását, így még tavaly novemberben egy olyan gazdaságélénkítő csomagot hirdetett meg, amely a következő két évben több mint 1.400 milliárd forint forrást juttathat a vállalkozásokhoz.

Bajnai Gordon elmondta: a konstrukcióban a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. is részt vesz úgy, hogy a hitelnyújtás forrásául szolgáló pénzeszközök között a nemzetközi pénzpiacokról felvett forrásokat "vegyítik" uniós pénzekkel.

Erős János, az MFB vezérigazgatója elmondta: a forrásokból 90 milliárd forintot az MFB teremt elő a nemzetközi pénzpiacról, 50 milliárd forintot pedig a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. bocsát rendelkezésre

Kérdésekre válaszolva Erdei Tamás, az MKB Bank vezérigazgatója elmondta: a magyar kereskedelmi bankok érdeke az, hogy az ügyfélkörükbe tartozó vállalkozások minél jobb állapotban vészeljék át a válságot, ezen segít ez a konstrukció. Elmondta azt is, hogy ez az új hiteltermék nem használható fel majd az egyes vállalkozások régi hiteleinek kiváltására. "Nem támogatás, hitel ez az új konstrukció, sőt a kölcsönhöz jutás feltételeit sem könnyítik a bankok" - mondta Erdei Tamás.

Bába Ágnes, a K&H vezérigazgató-helyettese arról szólt, hogy az aláíró pénzintézetek érdekeltek a minél gyorsabb hitelnyújtásban. Arra törekszenek, hogy ez a hitelkeret hamarosan kihelyezhető legyen, de a megfelelő hitelezésre a banki munkatársakat is fel kell készíteni, és ez időt vesz igénybe.

Bajnai Gordon hozzátette: ahhoz, hogy egy szerződést aláíró bank hosszú távon a konstrukcióban maradjon, havonta legkevesebb 500 millió forintot kell kihelyeznie az ügyfél vállalkozásokhoz.