Mit várunk a világűrtől 2009-ben?

Vágólapra másolva!
Januárban nemzetközi konferenciát tartott hazánkban az EURISY, amelyen az űrtevékenység jelenét és jövőjét vitatták meg. Eközben a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia magyarul is publikálta internetes kérdőívét, ahol az érdeklődők elmondhatják véleményüket a világűrrel kapcsolatos témakörökben. 
Vágólapra másolva!

2009. január 26. és 27. között nemzetközi konferenciát rendezett hazánkban az EURISY a Magyar Űrkutatási Iroda (MÜI) és az Európai Űrpolitikai Intézet (ESPI) közreműködésével. Ez volt az ötödik, és egyben az eddigi legnagyobb EURISY rendezvény Magyarországon. A budavári Hiltonban tartott konferencián több tucat állam közel száz képviselője és szakembere jelent meg, köztük Thomas Reiter német űrhajós.

Az előadások keretében elhangzott, hogy Európa, az űrtevékenység területén is a jelenleginél még szorosabb nemzetközi együttműködések révén tud hatékonyabban működni. Az űrtevékenység gazdasági hasznát a feltörekvő távol-keleti államok egyre látványosabbá teszik, és mára egyértelmű lett, hogy a világűr nem csak tudományos kutatás színtere.

Fontos, hogy Magyarország is kihasználja az ebben rejlő lehetőségeket, és minél előbb teljes jogú tagként csatlakozzon az Európai Űrügynökséghez (ESA) - említette megnyitójában Molnár Károly, a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter.

Mint azt Jean-Jacques Dordain, az ESA igazgatója kiemelte, ma már nincs olyan ember Európában, aki naponta ne használná valamiben az űrtevékenység eredményeit, a távérzékelés, telekommunikáció, helyzet meghatározás és számos egyéb területen - noha ennek sokan nincsenek tudatában.

Barsiné Pataky Etelka, EP-képviselő szintén hangsúlyozta, hogy az űrtevékenység gazdasági szerepe folyamatosan nő, és az üzletileg fontos "űrpiac" évente közel 7%-kal bővül. Ennek megfelelően fejlesztése különösen azon országok számára ideális, amelyek gazdasága szerény, de emberi erőforrásai jelentősek.

Forrás: HSO

Négyen a konferencia előadói közül: Barsiné Pataky Etelka, Colin Hicks, Jean-Jacques Dordain és Molnár Károly (MÜI)

A Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója: Both Előd bemutatta, hogy hazánk az ESA csatlakozás "előszobájának" tekintett PECS együttműködések keretében milyen jó teljesítményt nyújtott. A szomszédos országok beszámolói közül kiemelkedett Csehországé, amely Magyarországot megelőzve lépett be az Európai Űrügynökségbe, ami gyümölcsöző befektetésnek bizonyult a gazdasága számára. Remélhetőleg hazánk is követi példáját a közeljövőben.

Mit vár az olvasó a világűrtől?

Az űrtevékenységgel, és annak megítélésével kapcsolatban a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia készít felmérést. Az on-line kérdőívet már magyar nyelven is ki lehet tölteni. A felmérés célja egyrészt annak megállapítása, mennyire van tudatában az utca embere az űrtevékenységnek, emellett segítségével a nagyközönség véleményét is megismerhetik a döntéshozók.

A felmérés keretében olyan kérdésekre keresnek választ a szakemberek, mint pl. Szeretne a világűrbe utazni? Ön szerint az emberiség túl sokat, vagy épp ellenkezőleg, túl keveset költ űrkutatásra? Továbbra is fenntartsuk-e a tömegpusztító fegyverek űrbe telepítésének tilalmát? Kutassunk-e a földönkívüli élet után? Kényelmesebbé teszik-e életét az űrtevékenység eredményei?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre szeretne választ kapni minél több érdeklődőtől internetes felmérésében a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia. Az on-line űrlap immár tíz nyelven, köztük magyarul is hozzáférhető. Kitöltése néhány percet vesz igénybe, miközben az olvasót is legondolkodtatja a világűr szerepéről. A kérdőív kitöltése hasznos program egész osztályoknak, és szakköröknek is, miközben a diákok megismerik egymás véleményét. A kérdőív online formában itt érhető el.