Megújult a Ferencváros-Vecsés vasútvonal

Vágólapra másolva!
Átadták a Ferencváros-Vecsés között felújított vasúti pályaszakaszt csütörtökön, az Európai Unió támogatásával megvalósított beruházás összköltsége 6,5 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

Az átadó ünnepségen Molnár Csaba közlekedési miniszter ismertette: Magyarország a 2007-2013. fejlesztési időszakban az uniós források felhasználásával 500 milliárd forintot fordít kötöttpályás fejlesztésre.

A beruházással a páneurópai IV. számú fő közlekedési folyosó részét képező szakasz újult meg - mondta Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásának első fázisaként Ferihegyen 2007-ben új megállóhelyet építettek a repülőtér I-es terminálja mellett. Átépítették Pestszentlőrinc vasútállomás teljes vágányhálózatát, felújították a műemlékjellegű állomást, elkészült a Lakatos utca folytatásaként egy új gyalogos felüljáró, és felújítottak három vasúti hídat. A lakóépületek védelme érdekében 348 méter hosszú téglafalat, illetve 2640 méteres zajvédő falat építettek.

A NIF tájékoztatása szerint a Budapest Ferencváros-Vecsés vasútvonal korszerűsítése az Európai Unió támogatásával valósult meg az ISPA/Kohéziós Alap keretében. A kivitelezési szerződés összege 5,935 milliárd forint, amelynek 80 százalékát az Európai Unió biztosította. Ehhez hozzájárult még további 604 millió forint magyar költségvetési kiegészítő forrás az pályához tartozó biztosító berendezés és a Lakatos úti felüljáró kialakítására, így a kivitelezés összköltsége 6,5 Milliárd forint.