Kivonják a forgalomból a PalmOS-t

Vágólapra másolva!
A Palm idén kivonja a forgalomból legendás operációs rendszerét, amelyet a webOS nevű szoftver és a Windows Mobile vált fel.
Vágólapra másolva!

A PalmOS ideje végképp lejárt: a Palm több mint egy évtizedet megélt mobilos operációs rendszerét kivonják a forgalomból. A cég a jövőben a szoftver utódjára, a webOS-re és a Windows Mobile-ra koncentrál - árulta el a vállalat szóvivője szerdán egy befejtetőknek tartott előadásán a PC World beszámolója szerint.

A legendás ős-PDA-s operációs rendszer fejlesztése még a kilencvenes évek derekán kezdődött, 13 évvel ezelőtt jelent meg, és sok korai készüléktípust ez működtetett. Akkori sikerére jellemző, hogy a Palm más gyártóknak is licencelte, de leginkább talán saját, Treo és Centro készülékeiről lehet ismerős a legtöbbeknek. A platformra több tízezer alkalmazás készült, viszont a gyártó sokáig adós maradt továbbfejlesztett változatával, ami teret biztosított többek közt a Windows Mobile és más konkurensek térnyerésének.

Az utódot, a Palm webOS-t idén januárban mutatták be a nagyközönségnek a CES-en: ez a rendszer működteti majd a Palm Pre okostelefont, és mind a készülék, mind a szoftvere igen pozitív visszajelzéseket kapott, sokan egyenesen a márka feltámadását várják tőle. A PalmOS a továbbiakban csak a gyártó forgalomban lévő Centro modelljein marad elérhető, amelyek új szoftverrel való frissítése egyelőre várat magára.