Megkapta a hitel első részletét a Pápai Hús

Vágólapra másolva!
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) megkezdte a folyósítást az öt és félmilliárd forintos hitelösszeggel rendelkező Pápai Hús 1913 Kft.-nek - mondta Gőgös Zoltán földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkár pénteken sajtótájékoztatón Veszprémben.
Vágólapra másolva!

Gőgös elmondta: a húsipari társaság egy több mint két éves felszámolási procedúra után, szerdán írt alá hitelszerződést az MFB-vel.

A Pápai Hús Zrt. négy és fél milliárd forintért kelt el 2008 december elején, miután a kormány bankgaranciát vállalt a hitel 80 százalékára. A vételár 16 százaléka önerő, ezt a Pápai Hús 1913 Kft. biztosítja, a fennmaradó rész a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtandó hitel.

A Pápai Hús 1913 Kft. 2009. január 1-től vette át a pápai gyárat. A széles összefogáson alapuló projektcég 1.170 alkalmazottat foglalkoztat az üzemben.

Varga Jenő, a pápai húsüzemet felszámoló Vectigalis Zrt. elnök-vezérigazgatója a cég novemberi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a Pápai Hús Zrt. azért került felszámolás alá, mert a korábbi tulajdonosa, a Carnex csoport túl gyors növekedése miatt - amelyet általában hitelből finanszírozott - érvényesítették a társaságon lévő jelzálogjogi felelősséget. Önmagában a Pápai Hús Zrt. mindig is jól gazdálkodó vállalatnak minősült.

Ekkor vált véglegessé, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. megveheti a dunántúli húsüzemet. A projektcégben a Pápai Hús Zrt. menedzsmentje, valamint a társasághoz élő állatot beszállító cégek, továbbá Pápa városa és több helyi vállalkozás tulajdonos.

Varga Jenő szerint ha a Pápai Hús Zrt. megszüntetése gazdasági katasztrófát jelentett volna a térségnek. Lóránt Tibor, a Pápai Hús Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek novemberben elmondta: 2007-ben 326 ezer, 2008-ban mintegy 320 ezer sertést vágnak le.

A cég 2007-ben 18,7 milliárd forint árbevételt ért, a tavalyi eredményt 19 milliárd fölé várták. A cég menedzsmentje úgy számol, az idén 22-23 milliárd forint körüli lehet a társaság árbevétele.