Vágólapra másolva!
Gyengültek a vezető nyugat-európai tőzsdék a hétfői kereskedés kezdetén. Mintegy 15 perccel a kereskedés kezdete után a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 1,0 százalékos csökkenéssel 788,65 ponton állt. A múlt héten 3,6 százalékkal gyengült a mutató.
Vágólapra másolva!

A londoni FTSE100 index pontos 33 pontos gyengüléssel 4166 ponton, a frankfurti DAX30 mutató 42 pont csökkenéssel 4370 ponton volt. A tőzsdemutatók kezdeti hanyatlásának a részbeni oka az a csalódottság, hogy a G7-ek szombaton zárult pénzügyminiszteri értekezletén nem született döntés összehangolt lépésekről.

Fokozza a bizonytalanságot, hogy nem tudni pontosan, mit tartalmaznak majd a tervezett bankmentő csomagok. Rontott a befektetői hangulaton az a hétfői bejelentés is, hogy Japán tavalyi utolsó negyedévi GDP-je 35 éve legnagyobb mértékben, 12,7 százalékkal csökkent éves szinten.

Európában a kerekedés kezdetén elsősorban a banki részvények árfolyama esett, így a Barclays 5,6 százalékkal, a Royal Bank of Scotland 4,1 százalékkal, a Deutsche Bank 2,8 százalékkal, a UniCredit 2,3 százalékkal süllyedt. Több mint három százalékkal esett a Daimler árfolyama, mert a cég részvényét tartásról eladásra rontatta a UBS.