Vágólapra másolva!
A Gorenje, Szlovénia második legnagyobb exportőre bejelentette, hogy mintegy félezerrel csökkenti az idén alkalmazotti létszámát. A háztartási gépeket gyártó nagyvállalat szerint egyes kelet-európai piacaikon a termékeik iránti kereslet 90 százalékkal esett.
Vágólapra másolva!

A vállalat mihamarabb a kormány segítségét kéri gondjai enyhítéséhez. Elsősorban az általa fizetendő adók mérséklését szeretné elérni, mert a hírek szerint havonta több mint 50 millió eurót fizet az államnak.

A bérekre rakódó terhek mérséklését is szükségesnek tartja.

Szlovénia a Bloomberg amerikai hírszolgálat szerint iparmentő lépéseket fontolgat, hasonlókat, mint például Franciaország, amely autóiparának folyósít hatmilliárd eurót.

A legnagyobb rivális az Electrolux

Szlovénia esetében azonban a háztartásiberendezés-ipar megmentéséről van szó, mert ezen a területen vív ádáz versenyt a Gorenje olyan nagy cégekkel, mint például az Electrolux.

A Gorenje Velenjében lévő üzemében bevezették már a 36 órás munkahetet, a dolgozók fizetését tíz százalékkal csökkentették, de ennek folyósításában is már kormányzati támogatásra szorul.

A vállalat kilencezer dolgozót foglalkoztat, termelésének 92 százaléka exportra megy. Úgy becsülik, hogy a tavalyi adózott eredmény harmadával csökken, 17,7 millió euró lesz.