2013-ra hatvanszorosára nőhet a mobil-adatforgalom

Vágólapra másolva!
Az elsősorban hálózati eszközeiről ismert Cisco legújabb felmérése alapján 2013-ra hatvanszorosára nőhet a mobilinternetes adatforgalom.
Vágólapra másolva!

A lakossági termékeiről Linksys néven ismert vállalat frissen közétett, IP-hálózatokkal kapcsolatos változásokat vizsgáló kutatása igen érdekes eredményre jutott: az éves növekedési rátája a mobilinternetnek meg fogja haladni a 130 százalékot, és így 2013-ra a ma lebonyolított mobilinternetes adatforgalom hatvanszorosát fogják az előfizetők le- és feltölteni. A negyedik generációsnak nevezett LTE előretörésével megnyílik az út az olyan, szélessáv-igényes szolgáltatások iránt, mind a videoletöltés vagy a videóalapú kommunikáció.

A Cisco tanulmánya szerint a cég adatforgalma 2013 meg fogja haladni a havi 2 exabájtot, amely ép ésszel gyakorlatilag felfoghatatlan mennyiségű adatot jelent. Ez a 250 millió DVD-nek megfelelően adatmennyiség elképesztően soknak tűnhet, főleg úgy, hogy a mobilinternet gyorsabban érte el az 1 exabájtot, mint annak idején vezetékes társa (ADSL, ISDN). Öt éven belül a világ letöltéseinek 64 százalékát mozgófilmekkel kapcsolatos tartalmak fogják kitenni, a mobilvideó pedig éves szinten másfélszer több adatot jelent majd, mint az azt megelőző évben. A Cisco továbbá az internezéshez használt eszközökre is izgalmas jóslatokkal kecsegtet: 2013-ra a mobil-adatforgalom 80 százalékát a mobiltelefonok és notebookok adják majd, tehát úgy tűnik, a PC-k privilégiuma a vezetékes internet marad.

A legintenzívebb növekedést meglepő módon Latin-Amerika produkálhatja, majd Ázsia és a Csendes-óceáni térség következik a sorban. A Cisco szakértői szerint a 4G elterjedése megváltoztatja a mobilinternetettel kapcsolatos felhasználási szokásokat, és ehhez a sávszélesség-növekedés is társulni fog.