Vágólapra másolva!
A német Daimler autógyár 1,261 milliárd eurós veszteséget jelentett adó után a folytatódó tevékenységekből a tavalyi utolsó negyedévről kedden, egy évvel korábban 1,7 milliárd euró volt az adózott eredménye a folytatódó tevékenységekből. A teljes vesztesség 1,526 milliárd euró volt az egy évvel korábbi, 1,697 milliárd eurós adózott eredmény helyett.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Az idei évre is nagyon borús előrejelzést adott a cég: a világ autópiaca az idén is legalább 10 százalékkal szűkül a Daimler szakértői szerint. Számok nélkül önmaguknak is az értékesítés jelentős csökkenését jósolták idénre, azzal, hogy a piaci részarányt viszont bizonyára sikerül erősíteni. Az eredményességet költségcsökkentéssel vélik javíthatni.

Üzemi veszteség a Mercedes-Benz részlegben, illetve a kisteherautók és buszok üzletágban jelentkezett. Az adó utáni rubrikában a nagy visszaesést azonban nem csak a kereslet és a forgalom csökkenése, hanem az amerikai Chrysler miatt elszámolt veszteség és értékleírás okozta. A Daimler 2007-ben felszámolta a korábbi egyesülést a Chryslerrel, eladván a Chrysler 80,1 százalékát a Cerberus Capital Management befektetőcsoportnak, azonban a maradék 19,9 százalék még mindig elég nagy, 3,228 milliárd eurós rombolást végzett a Daimler könyveiben. Folytatják a tárgyalásokat a maradék Chrysler-részesedés eladásáról, közölték kedden.

A Daimler bevétele 23,24 milliárd euró volt a tavalyi utolsó negyedévben, 12 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 26,504 milliárdnál. Ezzel tavaly egész évben a Daimler adózott eredménye a folytatódó tevékenységekből 65 százalékkal 1,704 milliárd euróra csökkent a 2007-es 4,855 milliárdról, a bevétele 4 százalékkal 95,873 milliárd euróra fogyatkozott 99,399 milliárdról.