Univerzális mobiltöltő és új zseb-Windows

Vágólapra másolva!
A nagy gyártók végre megállapodtak, hogy univerzális töltőkkel árulják majd készülékeiket, bemutatkozott a második Google-mobil, az Acer első okostelefonja, nemsokára az új zseb-Windows is elkészül, a Nokiákat Skype-pal együtt szállítják majd, Bill Gates pedig mobilbankolással támogatná a szegény országokat. További újdonságok a barcelonai Mobile World Congress kiállításról.
Vágólapra másolva!

Valamennyi készülékhez alkalmazható, egységes mobiltelefon-töltő kifejlesztéséről állapodtak meg a vezető mobilgyártók - jelentette be kedden a GSM Association (GSMA) szakmai szervezet a barcelonai mobilexpón. Rob Conway, a szervezet vezetője elmondta, a rivális márkák készülékeit egyaránt tölteni képes töltők kifejlesztését célzó projekthez eddig 17 gyártó és operátor - többek közt az LG, a Motorola, a Nokia, a Samsung és a Sony Ericsson is - csatlakozott. A tervek szerint 2012-től már a mobilok döntő többségét azonos, micro-USB típusú csatlakozón keresztül lehet majd feltölteni.

Ráadásul azon túlmenően, hogy az univerzális töltők a felhasználók mindennapjait megkönnyítik, az új, már idén júniusban megjelenő modellek hatékonyabb működésének köszönhetően energiafogyasztása is feleakkora lesz, mint a most kapható típusoké.Ezek alkalmazásával az elektronikus hulladék termelését is jelentősen, éves szinten több tízezer tonnával mérsékelni lehet, hiszen az új készülék akkumulátorát a régi, lecserélt mobil adapterével is fel lehet majd tölteni. Az is elképzelhető, hogy a jövőben töltő nélkül lehet majd megvenni a készülékeket. A GSMA becslései szerint az univerzális töltők bevezetésével minden évben a felére lehet majd csökkenteni a legyártott adapterek számát.

A második Google-mobil

A barcelonai mobil seregszemlén a Google által fejlesztett Android szoftvert használó új mobil mutatkozott be, amelyet nem az előd G1-es típust kizárólagosan árusító T-Mobile, hanem a Vodafone mutatott be. A tajvani HTC Magic márkajelzésű okostelefonja 3,2 colos érintőképernyővel szerelik fel, a G1-estől eltérően azonban nem rendelkezik kicsúsztatható billentyűzettel sem, vezérlése teljes egészében a 320x480 pixeles felbontású kijelzőn, illetve az alatta lévő görgővel (trackball), valamint pár gombbal történik. A készülék lelkét egy 528 megahertzes Qualcomm processzor képezi, emellett 3,2 megapixeles, autofókuszos digitális kamera és GPS is kerül a készülékbe.

Forrás: [origo]
A HTC Magic

A Magic wifin és HSDPA-n keresztül tud majd kapcsolódni az internetre, és az Android operációs rendszer újabb változata kerül majd rá, amely már a felhasználók által kért változtatásokat is tartalmazza. A készülékről egyelőre csak azt tudni, hogy a Vodafone az Egyesült Királyságban, Németországban, Spanyolországban, Franciországban és Olaszországban fogja árusítani áprilistól - az utóbbi helyen azonban nem kizárólagos értékesítőként.

Jön az új mobil Windows

Forrás: [origo]
Ballmer és az új mobil Windows

Ezentúl a Microsoft operációs rendszerét használó okostelefonokat nem Windows Mobile-os készüléknek, hanem Windows mobiltelefonnak hívhatjuk majd, a társaság ugyanis ezt az új márkanevet vezeti be - jelentette be a barcelonai Mobile World Congress kiállításon Steve Ballmer, a társaság elnök-vezérigazgatója. A telefonokra szánt operációs rendszerből egyébként új, 6.5-ös verziót hoz ki a cég, ez a jelenleg elérhető 6.1-es változatot fogja leváltani.

Ez már megújult kezelőfelülettel rendelkezik, amelyet kifejezetten az érintőképernyő ujjal való használatára optimalizáltak, nyitóképernyőjéről a főbb funkciókat egyszerűbben lehet majd elérni. Ezen kívül a beépített Internet Explorer Mobile webböngésző is fejlettebb lesz, a cég ígérete szerint hasonló élményt nyújt majd, mint a PC-n való barangolás. Az új változatot egy My Phone Connect nevű funkcióval is felvértezik, amely a mobiltelefonon lévő dokumentumokat, leveleket, naptárbejegyzéseket szinkronizálja a számítógépen lévőkkel, emellett például a kontaktlista és más információk biztonsági mentésére is használható, emellett online fotótárhely is jár majd hozzá - a szolgáltatás jelenleg meghívásos rendszerű, korlátozott bétateszt keretében részben már elérhető. A cég Windows Marketplace for Mobile néven egy olyan online szoftverboltot is elindít, amely leginkább az iPhone-ról használható App Store-ra hasonlít, és a windowsos készülékeken futtatható programokat lehet majd beszerezni rajta - hasonló újítást jelentett be tegnap a Nokia is az eseményen.

Az új mobil Windowst futtató első készülékek az év második felében kerülnek majd a boltokba, bár a barcelonai expón Ballmer már bemutatott egy LG és két új HTC modellt, amelyek már ezt használták. Noha a gyártóktól függ, hogy elérhetővé teszik-e ügyfeleiknek, a 6.1-es verziót futtató készülékekről frissíteni lehet majd az új verzióra, korábbiakról azonban nem.

Skype-olni lehet majd a Nokiákról

A Skype és a Nokia bejelentették, hogy az év második felében megjelenő készülékein alapból elérhető lesz az előbbi társaság ismert internettelefonos szoftvere. Az első ilyen mobiltelefon a Nokia N97-es lesz, melybe a Skype olyan szinten lesz integrálva, hogy például már a telefonkönyvről is közvetlenül lehet majd adatalapú hanghívást kezdeményezni, vagy üzeneteket küldeni az ismerősöknek. Az internettelefon használata elsősorban wifi hotspotok közelében lehet praktikus, de akár 3G-n keresztül is kifizetődő lehet például akkor, ha a másik fél külföldön tartózkodik.

Forrás: [origo]
Nokia N86 8GB: nagy látószöggel


A tegnap bejelentett két, elsősorban kényelmes szövegbevitelre optimalizált modell mellett kedden másik újdonsággal is szolgált: az N86 8MP elsősorban a digitális fotózás terén jeleskedik. Egyik érdekessége, hogy nagylátószögű (kisfilmes értékre átszámítva 28 mm-nél kezdődő), Carl Zeiss objektívvel szerelik fel, bár ez optikai zoomolásra nem nyújt lehetőséget, a beépített GPS viszont rögzíti az exponálás helyszínét a képfájlba. Ugyanakkor a gyártó azt ígéri, hogy az új modellel jó minőségű, 8 megapixeles állóképeket, és 640x480 pixeles videókat lehet majd rögzíteni, ledes villanója 3 és fél méterig hatékony a specifikációk szerint. A GPS-telefont a fotók, videók visszanézéséhez a tévéhez is lehet kapcsolni, az internetet pedig wifin és HSDPA-n (max. 3,6 Mbps ) éri el. A 8 gigabájtos, bővíthető belső memóriával szerelt készülékre jó pár fotót, videót és zenefájlt rá lehet másolni. A telefon a második negyedévben kerül a boltokba 375 eurós, vagyis durván 115 ezer forintnak megfelelő nettó áron.

Az Acer is belép a mobilpiacra

A leginkább számítógépeiről ismert gyártó Barcelonában mutatta be első okostelefonjait, melyek a Tempo márkanevet viselik - a társaság az E-ten cég felvásárlása nyomán rukkolhatott elő az újfajta termékekkel. A négy modell mindegyike a Windows Mobile operációs rendszert futtatja, de még a régi verziót, nem a most bejelentett 6.5-ös verziót, ez csak a későbbi típusokra kerül majd fel. A készülékek március és április tájékán kerülnek a boltokba, áraikról viszont csak annyit árult el az Acer a PC Worldnek, hogy a legolcsóbbik az operátorok kínálatában, hűségszerződéssel 50 euró körüli áron elvihető lesz, a legdrágább típus teljes ára viszont 500 euró körül alakul majd.

Forrás: [origo]
Az Acer első mobiljai - az E-ten nyomdokain

Az egyik újdonság, a M900-as oldalra csúsztatható, teljes billentyűzetet, hatalmas, 3,8 colos érintőképernyőt kínál, emellett 3,2 megapixeles digitális kamerával, GPS-szel, HSDPA-val és wifivel, de még ujjlenyomat-olvasóval is felszerelik. A mobilpiac új belépőjének számító Acer saját termékeivel szeretne bekerülni a világ öt legnagyobb forgalmat lebonyolító okostelefon-gyártója közé.

Bill Gates a mobil bankolást támogatja

Barcelonában jelentette be, hogy szegényekre szabott mobiltelefonos banki szolgáltatások kifejlesztését támogatja alapítványán keresztül Bill Gates. A Microsoft vezetéséből háttérbe vonult alapító és feleségének alapítványa 12,5 millió dollárral (3 milliárd forint) támogat összesen húsz, ázsiai, afrikai és dél-amerikai kezdeményezést. "A fejlődő országokban 1,7 milliárd embernek nincsen bankszámlája, viszont van mobiltelefonja. Ők nagy hasznát vehetik a mobilon keresztül igénybe vehető pénzügyi szolgáltatásoknak" - nyilatkozott Michael O'Hara, az expót szervező GSM Association (GSMA) marketingvezetője.

A mobiltelefonos pénzátutalás a mobilszolgáltatók szerint nagy üzleti lehetőség a fejlődő országokban, amelyekben sok-sok millió embernek semmiféle kapcsolata sincs a bankrendszerrel. A másik nagy lehetőség a mobiltelefon-alapú megtakarítási számla. A több mint 750 mobilszolgáltatót tömörítő GSMA várakozása szerint a mobilos pénzátutalás piaca 2012-re eléri az ötmilliárd dollárt. A szolgáltatások fejlesztésére, az utóbbi három évben világszerte 12 program indult, amelyek mostanáig, összesen közel 10 millió embert értek el. A Microsoft társalapítójának támogatásával azt kívánják elérni, hogy 2012-re további 20 millió, bankszámlával nem rendelkező, szegény sorsú embert érjenek el a programok - nyilatkozta O'Hara.