Napi Gazdaság: a magyar államcsőd esélyét latolgatja a piac

Vágólapra másolva!
Majdnem annyira valószínűnek tartja most a piac a magyar államcsődöt, mint tette tavaly a legsötétebb októberi napokban. Igaz, Csehország és Lengyelország helyzetét sem ítélik sokkal jobbnak, az EU-hoz frissen csatlakozott országokét pedig, ha lehet, még rosszabbnak tartják - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Majdnem annyiba kerül a tízéves magyar állampapírokra köthető biztosítás, mint került tavaly októberben a legsötétebb napokban. A piacon jelenleg 540 bázispontot kérnek a hosszú lejáratú hazai deviza-államkötvényekre biztosítást nyújtó értékpapírért (CDS), azaz százezer dollárnyi kötvény esetében 5400 dollár körüli díjért vehetünk olyan biztosítást, amely egy államcsőd esetén kifizetné számunkra az elbukott tőkét.

A Fitch hitelminősítőnél a magyar BBB-nél négy szinttel rosszabb besorolással rendelkező Fülöp-szigetek esetében csak 436 bázispont a CDS felár. A csúcstartó a 3500-at(!) közelítő, azaz 35 százalékos csődesélyt jelentő spreadjével Ukrajna.

Magyarországnál magasabb felárat csak a nálunk rosszabb besorolással rendelkező országok esetében kell fizetni, azaz a piac már megelőlegezte a leminősítésünket - írja a Napi.

A velünk most egy kalapba sorolt Lengyelország esetében 400, Csehországnál pedig 330 körül van a CDS-spread. Utóbbi kettő, akárcsak hazánknál, az elmúlt öt hónapban közel háromszorosára emelkedett, és a Merrill Lynch szerint még bőven van tere az emelkedésnek. A brókerház másfél héttel ezelőtt napvilágot látott elemzése a magyar csőd ellen védő CDS-ek esetében 40, a lengyelek esetében 70 százalékos emelkedési potenciált látott.

A csődtől való félelemnek az országok a finanszírozás drágulásán keresztül fizetik meg az árát. A magyar tízéves dollárkötvényektől például 20 bázisponttal nagyobb hozamot várnak el, mint a hasonló futamidejű brazil papíroktól, és míg a cseh papírok másfél éve kisebb hozammal keltek el, mint a németek, addig most 163 bázisponttal magasabb szinteken forognak azoknál - írja a Bloomberg.