Vágólapra másolva!
Dunaújvárosban haldoklik az élsport. Először a másodosztályú labdarúgócsapat jelentette be megszűnését, hétfőn a tíz éve még BL-győzelmet ünneplő nőikézilabda-együttes esett szét kulcsjátékosai és edzője távozásával. Szerencsére a Dunaferr SE még él, a 7 szakosztály kiváló eredményekkel rendelkezik, tavaly olimpiai ezüstérmese is volt.

A Dunaferr NK az utóbbi 15 év egyik meghatározó hazai nőikézilabda-csapatának számított. 1995-ben a német Lützellinden ellen megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját, 1998-ben a szlovák Banska Bystricát legyőzve az EHF-kupát, egy évvel később pedig a szlovén Krim Electa Ljubljana ellenében a Bajnokok Ligáját.

Ötször volt magyar bajnok (1998, 1999, 2001, 203, 2004), ugyanennyiszer diadalmaskodott a Magyar Kupában (1998, 1999, 2000, 2002, 2004), olyan csillagok szerepeltek az együttes színeiben, mint Pálinger Katalin, Radulovics Bojana, Kulcsár Anita, Siti Beáta, Pigniczki Krisztina vagy Ferling Bernadett.

A nyári szezonkezdet elején a vezetők sajtóközleményben tudatták, komoly anyagi nehézségek adódtak, amelynek következtében kényszerűségből szűkíteni kellett a kiadásokon. Ennek hatására távozott a csapattól Mörtel Renáta, Paula Ungureanu, Lovász Zsuzsanna, majd Pigniczki Krisztina, míg Ferling Bernadettről szezon közben kiderült, gyermeket vár.

A Dunaferr ennek ellenére a harmadik helyen zárta az évet. Szilveszterkor azonban kiderült, a csapat egyik legnagyobb támogatója, az AstraZeneca nem hosszabbítja meg lejáró szponzori szerződését.

A Dunaújváros Online akkori információja szerint a csapatvezetés tárgyalásban állt egy amerikai, valamint egy angol szponzorjelölttel is, ezek hatására februárra ígérték, megoldódik a jelentős pénzügyi gondokkal küzdő szakosztály helyzete.

Közben távozott Nagy Ivett, Sanela Knezovic és Szűcs Viktória is, ám az igazi érvágás hétfőn érte a csapatot. A Dunaferr hivatalos honlapja tényként közölte, hogy a csapat "múlt hét pénteken közös megegyezéssel szerződést bontott Vincze Melindával és Temes Bernadettel, a mai napon Balogh Barbarával és Laluska Eszterrel".

A hírek hatására várható volt, nem marad sokáig posztján Imre Vilmos vezetőedző sem. A 40 éves tréner - akinek szerződése 2010 nyaráig szólt - délután maga kért megbeszélést a klub vezetőivel, a közel háromnegyed órás tárgyalás végén azzal jött ki, hogy közös megegyezéssel szerződést bontottak.

"A mai nappal, közös megegyezéssel szerződést bontottam a Dunaferr NK csapatával. A döntésben az játszotta a főszerepet, hogy a csapat vezetése továbbra sem tudott a jelenlegi helyzetre olyan megoldást találni, amely biztosította volna a csapat gond nélküli működését. Én anno tettem egy olyan ígéretet, hogy amíg a gárda tagjai kitartanak, addig én is ezt teszem, ám a hétfői események hatására már nekem sem volt más választásom, így meghoztuk ezt a fájdalmas döntést. A jövőről még nem döntöttem, egy csapattal sem állok tárgyalásban, most minden erőmmel a női válogatott lehető legjobb felkészítésére szeretnék koncentrálni. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, mert amikor 2007 nyarán elválltam a feladatot, még Bajnokok Ligája-szereplésről beszéltünk" - mondta Imre Vilmos, aki továbbra is a női válogatott szövetségi kapitánya marad.

Forrás: dferrhandball.eu

Naptárfotózás idején még úgy tűnt, együtt marad a csapat

Az ötszörös bajnok és Magyar Kupa-győztes, 1999-ben Bajnokok Ligáját, 1998-ban EHF-kupát és 1995-ben KEK-et nyert alakulat pillanatnyilag a hatodik helyen áll az NB I-ben. Utolsó öt mérkőzését azonban elveszítette, főleg amiatt, hogy meghatározó játékosai a pénzügyi gondok miatt eligazoltak. A keretet jelenleg javarészt ifi játékosok alkotják, ha minden igaz, Rapatyi Tamás vezeti majd a csapatot már a soron következő váci bajnokin is.

Sokmilliós költségvetés
Az [origo] birtokába jutott 2006-os és 2007-es éves beszámoló alapján megállapítható, hogy a Dunaferr Női Kézilabda Kft. költségvetésének bevételi oldalán 2006-ban 393,104 millió, 2007-ben pedig 281,978 millió forint szerepelt. (Összehasonlításképpen érdekes lehet a Győri Audi ETO KC csapatának idei költségvetése: a bajnok információnk szerint 400 millió forintból gazdálkodhat). 2006-ban nyereségesen működött a kft., s 36,76 millió forint mérleg szerinti eredményt ért el, ez 2007-re 16,99 milliós negatívba fordult.