A Google is támadja a Microsoftot

Vágólapra másolva!
A Google is támogatja az Európai Bizottság Microsoft elleni eljárását: a keresőóriás csatlakozna az Internet Explorer miatt indult vizsgálathoz.
Vágólapra másolva!

"A Google szerint a böngészőpiacon még mindig nincs igazán verseny." - írja blogjában Sundar Pichai a cég termékmenedzsmentért felelős alelnöke, azt is hozzátéve, hogy a helyzet igazi vesztesei az innovációt nélkülöző szoftvereket használó netezők. A piac mozdulatlanságát az okozza az igazgató szerint, hogy az Internet Explorer jár a Windows operációs rendszerrel. A privát böngészési lehetőségek, több böngészőfül kezelése és a gyorsuló szoftverek mind a versenynek köszönhetőek - vallja Pinchai.

Választhat majd a felhasználó

A konkurens böngészők elérhetővé tételét fogja kérni a Microsofttól az Európai Bizottság - tudta meg egy brüsszeli szóvivőtől az Euractiv híroldal. Az EU-nak az a célja, hogy a felhasználók telepítéskor kiválaszthassák, hogy milyen böngészőt szeretnének használni a rendszerrel. A Bizottság január közepén küldte el a Microsoftnak a kifogásainak listáját. A cég nyolc hetet kapott, hogy válaszoljon az EU-s előzetes megállapításokra.

A New York Times-nak nyilatkozó antitröszt szakértők szerint nem váratlan a Google belépése az ügybe. A szakemberek azonban meglepőnek tartják, hogy az alternatív böngészők részesedésének folyamatos növekedése ellenére indított vizsgálatot az EU.

Az ügyet az Opera böngészőt gyártó norvég cég Brüsszelhez intézett beadványa indította el. A cég azt kifogásolta, hogy a Windows operációs rendszerhez csatolják az Internet Explorer böngészőt, ez a gyakorlat pedig hátrányosan érinti az alternatív browsereket gyártó cégeket. A böngészőpiacot és az internetet egyaránt hátrányosan érintő monopolhelyzet az Opera úgy oldható meg, ha az EU megtiltja az Internet Explorerrel egybecsomagolt Windowsok árusítását, vagy kötelezi a Microsoftot, hogy több browsert is elérhetővé tegyen telepítéskor.

Nem harcol a Mozilla

A legnagyobb alternatív böngészőt gyártó Mozilla vezető fejlesztője február elején bírálta az Opera által felhozott érveket. Mike Connor nyilatkozata szerint nem sérti a böngészőpiacot, hogy az Internet Explorer az operációs rendszer része. A felhasználók tudomást szereznek az alternatív módszerekről, csupán arra van szükség, hogy a választható browserek jobbak legyenek az Internet Explorernél.