Bekeményít az IMF az ukrán hitelnél

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) akkor folytatja a kiutalást Ukrajnának, ha az ukrán kormány bizonyítani tudja a költségvetési hiány finanszírozhatóságát.
Vágólapra másolva!

"Álláspontunk szerint, ha a kormány meg tud állapodni a deficit kiegészítő finanszírozásában, akkor örömmel kiutaljuk a második részt", idézte az IMF kijevi állandó képviselőjét, Max Aliert pénteken az Interfax hírügynökség.

Az IMF november elején 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet hagyott jóvá Ukrajna számára két évre a pénzügyi és a gazdasági stabilitás, az ország iránti bizalom helyreállítása végett, mert úgy értékelte, hogy a fő ukrán exportcikk, az acél világpiaci áresése megviselte a belső problémákkal is terhelt ukrán gazdaságot. A keretből az első, 4,5 milliárd dolláros részt azonnal lehívhatta Ukrajna, a második rész lehívása előtt most folyik az egyezkedés.

Az ukrán költségvetés idénre 3 százalékos államháztartási hiányt irányoz elő a GDP-hez képest, de az IMF álláspontja szerint a készenléti keret felhasználásának feltétele az egyensúlyos gazdálkodás a közszférában.