A legszexisebb geek

Vágólapra másolva!
Rosario Dawsont, akit most Will Smith partnereként lehet látni a Hét életben, ismerheted olyan megasikerekből, mint a Men in Black 2, de olyan bevállalós független filmekből is, mint a Kölykök. Akárhogy is, a tüzes szépség rendszerint magabiztos, független, nagyszájú nőket játszik. Állítólag az életben is ilyen.
Vágólapra másolva!

1. Rosario Dawsonra ránézve az ember mindjárt azon tűnődik, vajon milyen nemzetiségű felmenőknek köszönheti gyönyörű, sudár alakját és szexis vonásait. Nos, Puerto Ricó-i, afrikai, ír, kubai és indián vér keveredik benne ilyen előnyösen. Ez szakmájában sem éppen hátrány, hiszen marokkóitól kezdve brazíliaiig nagyon sokféle nemzetiségű figurát el tud játszani.

170 centis magasságával egyébként saját családjában alacsonynak számít: édesanyja az ő megfogalmazása szerint "egy 180 centis amazon", akinek kedvelt fegyelmezési módszere volt, hogy társaságban megszégyenítően végignyalta helytelenül viselkedő lánya arcát, mint egy oroszlánanya. Rosario többek közt erről is mesél ebben a kis videointerjúban.

2. Tizenöt éves korában, a New York utcáin fotózgató Larry Clark és Harmony Corine fedezték fel Rosariót, aki a házuk előtti lépcsőn üldögélve beszélgetett a haverjaival. Rögtön szerepet ajánlottak neki a Kölykök-ben, amit Corine írt és Clark rendezett. A kiskorúak közti szexet és erőszakot is látványosan ábrázoló botrányfilm után Rosario kedvet kapott a színészethez, és elkezdett a Lee Strasberg-intézet színjátszótanfolyamára járni, de csak azután döntötte el véglegesen, hogy színész lesz, miután eljátszotta a kosaras főhős (Ray Allen) barátnőjének szerepét Spike Lee A játék ördöge című sportdrámájában. Ez az interjú, amiben pályája kezdetéről is beszél, egy gyermekkori lakhelye közelében levő játszótéren készült.

Forrás: [origo]
Rosario Dawson és Mary Elizabeth Winstead a Halálbiztos-ban

3. A Lee Strasberg-intézetben ismerkedett meg Talia Lugocyval, aki azzal hívta fel magára Rosario figyelmét, hogy térdig érő Mechanikus narancs-pólót viselt. Lugocy unokatestvérével hármasban elkezdtek filmes projekteket kitalálni, és több rövidfilmet is csináltak együtt, melyek közül a Lugocy által rendezett, Rosario főszereplésével készült Little Black Dress-t meg is lehet nézni a YouTube-on. Céget alapítottak Trybe Films néven, és 2007-ben megcsinálták első nagyjátékfilmjüket, a korábban már általunk is dicsért Descent-et. A durvaságokra érzékenyeknek nem ajánlható filmben Rosario egy olyan lányt játszik, akinek teljesen megváltozik a saját testéhez és életéhez fűződő viszonya, miután megerőszakolják, és a film végén brutális bosszút áll az elkövetőn.

4. Kicsi és nagy sikerekből (Az utolsó éjjel, A hazugsággyáros, Men in Black 2.) és látványos bukásokból (Pluto Nash, Nagy Sándor, a hódító, Josie és a vadmacskák) is kijutott neki bőven, amíg az utolsó néhány évben eljutott egyfajta kult-sztárstátuszig olyan filmekkel, mint a Sin City, a Halálbiztos vagy az Őrangyallal, védtelenül. Kevin Smith alig akarta elhinni, hogy - ahogy ő hivatkozott Rosarióra -, "a világ legszexisebb geekje" elvállalta a női főszerepet a Shop stop 2-ben, hogy ő legyen az, aki végül beköti Dante fejét. A geek megnevezés oka, hogy Rosario hatalmas képregényrajongó, és 2006-ban saját képregényét is megalkotta, a négyrészes Occult Crimes Taskforce-t, ami egy Rosarióról mintázott New York-i rendőrnőről szól, aki kapcsolatba kerül egy titkos, fekete mágia ellen harcoló rendőrségi egységgel. A tervek szerint az O.C.T.-ből jövőre film is készül, nyilván Rosario főszereplésével.

Forrás: [origo]
Rosario Dawson és Adam Pascal a Rent-ben

5. Több videoklipben is szerepelt (Aaliyah - I Miss You, Chemical Brothers - Out of Control) és megszólal Prince 1999 című albumán és az OutKast She Lives in My Lap című számában, de csak a 2005-ös Rent-ből derült ki, hogy énekeli is tud. Ebben a Rent forgatásáról szóló videóban egy kis rész látható abból, ahogy Rosario énekel a szereplőválogatáson. A 80-as évek végén, New York-i művészek közt játszódó musicalben Mimit, a heroinfüggő, HIV-pozitív táncosnőt alakította, ami szinte visszatérést jelentett a gyerekkorához: kiskorában, az AIDS-robbanás idejében anyjával ők is illegális házfoglalókként éltek a Lower East Side-on egy fűtés, elektromosság és folyóvíz nélküli házban, és rokonaik, ismerőseik közül többen a kór áldozatává váltak.

+1 A fent említett O.C.T.-n kívül Rosariónak jó pár más futó projektje is van: nemrég az 5-7 perces epizódokból álló Gemini Division című netes sorozatban játszott főszerepet, hamarosan pedig a Poor Things című filmet forgatja, ami olyan szélhámosnőkről szól, akik hajléktalan férfiakat gyilkolnak meg az életbiztosításukért. Na és persze a Sin City 2-ben visszatér majd Gail, a halálosan dögös prosti szerepében, már, ha valaha elkezdik forgatni a filmet.