Forgalombővülés kísérte a BUX-esést

Vágólapra másolva!
Az irányadó index több mint 10 százalékos esésével párhuzamosan minimálisan nőtt a tőzsde forgalma februrában. A brókercégek rangsora nem változott, a KBC-t az Erste és az Unicredit követi.
Vágólapra másolva!

Februárban összesen 582,2 milliárd forint összegben köttetett üzlet a Budapesti Értéktőzsdén, ami 17,4 milliárddal haladja meg a januári értéket. A múlt évben a Budapesti Értéktőzsde azonnali piacán 10 568 milliárd forint - duplikált - értékben kötöttek üzletet a brókerek, ami közel 40 százalékos csökkenést jelentett az előző évhez képest.

Egy tranzakció átlagos értéke februárban 1,256 millió forint volt, ami szintén mininális emelkedést jelent a januári 1,235 millióhoz képest.

Lejtőn a BUX

A szerény forgalombővülés az irányadó mutató, a BUX jelentős gyengülésével párosult. Február első kereskedési napján az index 11 736 ponton végzett, míg a hónap végén, a múlt pénteki záráskor 10 190 ponton állt. Ez azt jelenti, hogy a második hónapban több mint 13 százalékkal esett a mutató.

Az év elejéhéz képest még nagyobb a visszaesés, január 5-én ugyanis 12 818 ponton fejezte be a kereskedést a BUX, ahhoz képest a csökkenés több mint 20 százalékos.

Nincs változás a toplistán

A brókercégek rangsora feburárban nem változott a korábbiakhoz képest, a KBC Securities áll az élen 143 milliárdos forgalommal, majd az Erste és az Unicredit következik 114, illetve milliárdos értékkel.

A brókercégek közül tavaly is a KBC Securities volt a legaktívabb, a társaság 2064 milliárd forint értékű ügyletben működött közre. A második helyet az Erste Befektetési Zrt. szerezte meg 1791 milliárdos forgalommal, a harmadik pedig az Unicredit lett 1115 milliárddal.