Vágólapra másolva!
A jövő évtől az eddigi Golden League-et (Arany Ligát) a Diamond League, azaz a gyémánt-sorozat váltja fel atlétikában, az új széria tulajdonképpen az eddigi 1 millió dolláros főnyereményt biztosító GL bővített, Európán túlra kiterjesztett változata lesz. Ezt a nemzetközi (IAAF) szövetség jelentette be hétfői ülése után.

Az új sorozatban jelen állás szerint 12 viadal szerepel majd, de könnyen elképzelhető, hogy további hárommal emelkedik ez a szám.

A végleges versenynaptár az idei év végéig áll majd össze. Az európai városok mellett biztosan lesz DL-állomás New Yorkban, Eugene-ben és Kínában, illetve valószínűleg Dohában is.

A lefektetett elvek szerint összesen 32 versenyszám lesz érdekelt a Diamond League-ben, s minden viadalon 416 ezer dollár pénzdíjat osztanak majd szét. A pénzdíjakon felül minden kategóriában pontversenyt is kiírnak, ennek végső győztesei egy-egy 80 ezer dollár értékű, négykarátos gyémánttal is gazdagodnak.

Az IAAF elképzelései szerint a legnagyobb sztárokat külön szerződéssel "köteleznék" arra, hogy részt vegyenek a sorozatban.

A Diamond League állomásai: London Grand Prix, London Brit Grand Prix Athlethissima, Lausanne Bislet Games, Oslo DN Galan, Stockholm Herculis, Monaco Meeting AREVA, Párizs Memorial Van Damme, Brüsszel Prefontaine Classic, Eugene Reebok Grand Prix, New York Kínai Golden Grand Prix Weltklasse, Zürich

még tárgyalás alatt: DKB ISTAF, Berlin Golden Gala, Róma Katari Super Grand Prix, Doha