Nincs értelme még az ERM-2-be lépni

Vágólapra másolva!
Nincs értelme belépni a az ERM-2 árfolyamrendszerbe, amíg Magyarország nem képes hosszú távon és biztosan teljesíteni az euró bevezetésére vonatkozó kritériumokat. Formailag nem kell hozzá semmi, viszont célszerű a lehető legkevesebb időt eltölteni ott - mondják a Napi Gazdaság által megszólaltatott elemzők.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi szabályok szerint két évig kellene az ERM-2 rendszerben teljesíteni a kritériumokat, miközben maximum 15 százalékkal mozdulhat el az árfolyam. Fórián Szabó Gergely, a Pioneer Investment befektetési igazgatója szerint az eurózóna kapujában töltött két év lényege az árfolyam stabilan tartása. Az Európai Központi Bank elvileg beavatkozhatna a forint védelmében, de ha a leértékelés indokolt, akkor erre nem kötelezi semmi.

A középárfolyamot más körülmények között is nehéz megbecsülni, a mostani válság alatt pedig szinte lehetetlen. Adott esetben eltolhatják a sávot, ami akár spekulációs hullámot is elindíthat. Fórián Szabó Gergely szerint ezért csak akkor érdemes belépni, ha van kitűzött eurócsatlakozási céldátum. A legkorábbi, 2012-es csatlakozásnak igen kicsi a valószínűsége.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője szerint csak akkor érdemes a rendszerbe lépni, ha a kritériumok teljesíthetőek. Az államháztartási hiány ugyan javul, jövőre 3 százalék alatt marad a jelen állapot szerint, viszont az esetleg elmaradó bevételeket csak kiadáscsökkentéssel lehetne ellensúlyozni.

Az inflációs kritérium teljesítésének rövid távon az áfa és a jövedéki adók emelése, hosszú távon - ha beindul a globális növekedés - az olajárak tehetnek be. Ezzel együtt a fenti két kritérium még a jobbak közé tartozik - mondja Kondrát. Az adósságráta még jövőre is növekedhet, amit az adósság/GDP hányados mindkét eleme ronthat: az adósság növekedhet, a gazdaság pedig komolyan visszaeshet - írja a Napi Gazdaság.