Az IMF lazíthat a hitelfeltételeken

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap, az IMF a korábbinál nagyobb összegű és rugalmasabb kölcsönöket kínálhat a jövőben - írja a Bloomberg hírügynökség. A hírforrás szerint a Valutaalap keresi a lehetőségét annak, hogy a rövid lejáratú hitelek feltételein enyhítsen, és viszonylag erős gazdaságú országoknak is folyósíthasson pénzt.
Vágólapra másolva!

Az IMF igazgatótanácsa a hírek szerint azon gondolkodik, hogy a tagállami kvótákhoz, hozzájárulásokhoz képest akár ötszörös vagy annál is több lehessen az általa nyújtandó kölcsönök összege. A Valutaalap hitelezési gyakorlatának átalakításáról várhatóan április másodikán tanácskoznak húsz ország képviselői. A megbeszéléseken feltörekvő és fejlett államok egyaránt részt vesznek majd.

A változások lényege az lenne, hogy rövid lejáratú hiteleket olyan országoknak is szívesen adna a Valutaalap, amelyek gazdasága erős, tehát nem kizárólag vészhelyzetre szólna a kölcsön. Ugyanakkor elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az IMF hiteleit hiába szeretné az erősebb gazdaságoknak is folyósítani, az IMF-hitelek "stigmaként" hatnak - kommentált a Bloombergnek Win Thin , a Brown Brothers Harriman & Co. feltörekvő országokkal foglalkozó specialistá beszélt.

Magyarán: a spekulánsok jobban rászállnak egy olyan országra, amely az IMF-től kér segítséget, mint azokra, amelyek elkerülik a Valutaalap által kínált megoldásokat.

Mark Dow, a Pharo Management LLC - egy New York-i hedge fund - menedzsere például úgy véli, az IMF-et a befektetők általában utolsó menedékként kezelik, nem pedig egy "korai védvonalnak". Dow szerint több feltörekvő ország úgy érzi, sikerült már túljutnia az IMF-en, ezért most visszalépésnek minősülne, ha ettől a szervezettől kérnének hitelt.