Új Mac Mini és olcsóbb iMac

Vágólapra másolva!
Miközben Hannoverben zajlik a CeBIT, az Apple saját 2009-es asztali modelljeinek bemutatásával terelte el kicsit a figyelmet az európai eseményről. A cég sokak várakozásainak megfelelően frissítette belépőszintű gépét, a Mac Minit is.
Vágólapra másolva!

Az uzsonnásdoboz-méretű minigép típus 2 gigahertzes Core 2 Duo processzort kapott, és az eddiginél jóval erősebb, NVidia GeForce 9400m grafikus kártyákkal szerelik. A gép hátulján Firewire 800, Mini DVI, Mini DisplayPort és 5 darab USB-csatlakozó kapott helyet, a legolcsóbb változata nettó 600 dollárba (145 ezer forint) kerül 1 gigabájt memóriával, míg a jobban felszerelt, 700 dolláros változathoz 2 gigabájt RAM és 320 gigabájtos merevlemez jár majd.

A minigép tervezésénél ügyeltek a környezetbarát anyagok felhasználására is, a modell nem tartalmaz PVC-t és brómozott égésgátló anyagokat (BFR). Mivel az új Mini a többi frissített Apple-géppel együtt megfelel az idén nyáron életbe lépő Energy Star 5.0 szabványnak, a gyártó szerint jelenleg ez a leginkább energiatakarékos asztali PC.

Forrás: Apple.com
Új Mac Mini: a hátlapon látszanak az újdonságok

A monitorral egybeépített iMaceknél a ráncfelvarrás - ahogy szokott lenni - árcsökkentéssel is jár. A legolcsóbb 24 hüvelykes asztali gép mostantól annyiba kerül, mint eddig a 20-as: 1500 dollárért (jelenlegi árfolyamon 365 ezer forint, de a magyarországi 20 hüvelykes iMac-készletek a kereskedők adatai szerint még olcsóbbak) lehet majd hazavinni, de kétszer annyi memóriával (4 gigabájt) és kétszer akkora merevlemezzel (640 gigabájt), mint eddig.

A 20 hüvelykes gép indulóára pedig kevesebb lesz, ezt levitték 1200 dollárra (292 ezer forint), szintén az eddiginél jobb felszereltséggel. A kisebb iMacben 2,66 gigahertzes processzor, 320 gigabájtos merevlemez és 2 gigabájt RAM van, a 24 hüvelykes modellekhez pedig a 2,66 gigahertzes mellett 2,93 gigahertzes és 3,02 gigahertzes CPU-t is lehet választani.

Az Apple a legerősebb, erőforrás-igényes munkához szánt asztali csúcsmodelljét, a Mac Prót is megújította: a gépeket mostantól 2,93 gigahertzes Intel Xeon processzorok hajtják, a gépek belsejében pedig kicsit több hely van a bővítéseknek. A négymagos erőgépeket 2500, a nyolcmagos változatot pedig 3300 dolláros indulóáron lehet megvásárolni.