Vágólapra másolva!
A Gartner előrejelzése szerint sosem látott mértékben, 12 százalékkal esnek vissza 2009-ben a számítógép-eladások a gazdasági válság miatt.
Vágólapra másolva!

A elemzőcég becslései szerint világszerte körülbelül 257 millió darab számítógép kelhet el idén, vagyis pontosan 11,9 százalékkal kevesebb, mint 2008-ban - írja az Electronista.com. Hasonló, de jóval kisebb visszaesés 2001-2002-ben már volt a számítógép-piacon, de a mostani jóval súlyosabb.

Az elemzők szerint a legnagyobb csökkenés az érett piacnak számító Európában és Észak-Amerikában várható, és az általános visszaesés ellenére a notebook-eladások - a jelenlegi trendeknek megfelelően - továbbra is mintegy 9 százalékkal növekednek majd. Az asztali gépek iránt viszont drasztikusan, akár 32 százalékkal csökken majd a kereslet.

A Gartner szerint az összes eladott gépből idén 155,6 millió lesz hordozható, ezek is elsősorban olcsó netbookok, amelyeket főleg a meglévő PC-k mellé vásárolnak majd az emberek második-harmadik gépnek. Az elemzőcég szerint a gépek ára is csökkenhet majd, az átlagos, 8,9 hüvelykes kijelzővel és 160 gigabájtos merevlemezzel ellátott minigépek 450 dolláros, vagyis körülbelül 110 ezer forintos átlagára az év végére 400 dollárra, vagyis 96 ezer forintra megy le majd. (Ez persze Magyarországon majd a forint árfolyamának függvényében éreztetheti hatását.)

A fejlett piacok mellett, ahol a minigépek uralják majd az eladásokat, a Gartner a fejlődő piacokon is árcsökkenésre számít. Az elemzőcég szakértői egyelőre nem tudtak nyilatkozni róla, hogy a számítógép-ipar mikorra heverheti ki a válságot, ugyanakkor az előrejelzés egyértelmű jelzéseket ad arra vonatkozóan, hogy gyártóknak és kereskedőknek milyen termékek terén célszerű bővíteni a kínálatot.