Új miniatűr üzemanyagcella a Sonytól

Vágólapra másolva!
A Sony fejlesztői elkészítették az első olyan üzemanyagcellát, amely mérete és teljesítménye alapján már elég jó a mai mobiltelefonokhoz, így a gyártó reményei szerint piacra is kerülhet.
Vágólapra másolva!

A Sony hibrid mikro-üzemanyagcellás áramforrása mindössze 30x50 milliméteres, és ugyan még csak prototípus formájában készült el, a gyártó szeretné piacra dobni - írja a TechOn portál. Az eszköz, ahogy az eddigi üzemanyagcellák is, közvetlenül metilalkoholból fejleszti az áramot, amellyel egy hagyományos lítium-ion akkumulátort tölt fel. Ez a hibrid megoldás teszi lehetővé, hogy legnagyobb energiaigénye alatt is működtetni tudjon egy átlagos mobiltelefont, vagy más hordozható készüléket.

Forrás: Sony
Az új miniatűr üzemanyagcella elemei

A miniatűr hibrid akkuba a tervezők az üzemanyagcella és a hagyományos akkumulátor mellett egy szabályozó áramkört és egy üzemanyagpumpát is belezsúfoltak, amely így aktívan szabályozza a metanol felhasználását. A Sony nem közölte az eszköz kapacitására vonatkozó pontos adatokat, de azt igen, hogy tartósan 3 watt teljesítményre képes, ami már elég a mai mobiltípusok működtetéséhez.

A fejlesztők szerint 10 milliliter alkohollal való feltöltéssel a mikrocella elegendő áramot termel egy 14 órán át tartó mobiltelefonon való filmnézéshez. Az új üzemanyagcellás akkut elsőként egy amerikai szakkiállításon mutatja be a Sony áprilisban.