Vágólapra másolva!
Brit tudósok fejlesztik azt a VR-sisakot, amely a látvány és a hang mellett az összes többi érzékszervre is hat, minden eddiginél élethűbb élményt nyújtva.
Vágólapra másolva!

A Virtual Cocoon névre hallgató eszközön a yorki és a warwicki egyetem kutatói dolgoznak - írja a Daily Mail. A sisak belsejében nem csak egy 3D-s szemüveg és térhatású hangot biztosító hangszórók vannak, hanem a felhasználó orra alá és szájához is vezet egy-egy cső: ezek a kémiai úton előállított illatokat és ízeket továbbítják. Az időjárás és a hőhatások szimulálásáról beépített ventillátorok gondoskodnak, és a páratartalom is szabályozható, így az eszköz egyszerre képes stimulálni mind az öt érzékszervet.

A valóság virtuális mását minden eddiginél élethűbben visszaadó eszköz nem csak képzeletbeli helyszínek bejárására lesz alkalmas, mivel a kutatók egy speciális szondát is fejlesztenek hozzá. Ez a robot vagy a felhasználó távirányításával, vagy előre képes bebarangolni a kívánt helyszíneket, és távolból élőben közvetítheti az élményt a minden érzékszervre ható impulzusokkal együttt vagy az egész túrából egy élethű 3D-s műsort rögzíthet.

A brit kutatók tervei szerint a készüléket turisztikai, oktatási vagy kiképzési célokra lehet majd használni, de egyaránt segítheti majd a távoli üzletfelekkel, rokonokkal való kapcsolattartást. A turisták a fotelben járhatnak majd be vele egzotikus helyeket, és nem csak láthatják, de érezhetik majd a trópusi meleget, szagolgathatják a virágokat. A diákok rég volt korok életébe nyerhetnek majd vele betekintést, amihez mesterségesen kell majd leképezni az ottani környezetet. A távirányított robotszonda segítségével a veszélyes helyeket is könnyebben felderíthetik a szakemberek, vagy a katonák, rendőrök gyakorolhatják be vele az ilyen szituációkat.

A szag-, íz- és időjárás-szimulátor mellett az audiovizuális eszközökből is a lehető legjobbat igyekeznek beépíteni alkotói a Virtual Cocoonba. A dinamikus térhatású képmegjelenítő harmincszor fényesebb vagy sötétebb képet ad vissza, mint a jelenlegi tévéképernyők. A speciális sisakból 3-5 éven belül lehet piacképes termék, és az ára 1500 font, vagyis félmillió forint körül alakul majd.