Vágólapra másolva!
Újabb világhírű nagymesterrel erősített az Aquaprofit Nagykanizsa sakkcsapata, amely szerdán leigazolta Portisch Lajost. A Nemzet Sportolója elmondta, hogy ő kereste meg a nagykanizsai együttest, illetve Nádasi Tamást főszponzort, mivel előző klubja, a Csuti SK nem regisztrálta őt a szövetségben.

"Bár majdhogynem visszavonultam, de függetlenül attól, hogy valaki versenyez vagy sem, a klubnak ezt meg kellett volna tennie" - nyilatkozott Portisch, az 1978-as sakkolimpián aranyérmes válogatott éltáblása.

"Sajnálom, hogy megváltam a zalaegerszegi csapattól, mert ott születtem és a város díszpolgára vagyok, de örülök, hogy Zala megyei csapatnál folytathatom. Nekem az volt a fontos, hogy legyen mögöttem egy sportkör, s itthon a Nagykanizsán kívül, amellyel most egyetlen csapat sem konkurálhat, nem nagyon jöhetett más szóba."

Portisch hozzátette, konkrétumokról még nem tárgyalt új klubjával, amelytől semmit sem vár el, mivel két éve nem játszott bajnokit, de örül, ha tudja hasznosítani magát.

Nádasi Tamás szerint Portisch Lajos olyan név a sportágban, akivel lehet a sakkot népszerűsíteni, s céljuk, hogy tudását átadja a fiataloknak. Húsz sakkolimpián vett részt, ami egyedülálló a sportág történetében, kilencszeres egyéni magyar bajnok, a sportújságírók Az év sportolója szavazásán 23-szor végzett sportágában az élen, ami ugyancsak rekord.

"A magyar sakkozásnak is jobban ki kellene használnia Portisch Lajost." - tette hozzá Nádasi, aki elmondta, még nem sikerült időpontot találnia Viswanathan Ananddal, hogy az indiai világbajnok, akit tavaly szerződtetett a klub, mikor jöjjön Magyarországra.

"Nem marketingfogásnak szántuk Anand leigazolását, egyszerűen még nem sikerült vele időpontot egyeztetni. Nemcsak nekünk, hiszen német csapatában sem játszott. A bajnokságot már valószínűleg nélküle is megnyertük, hiszen kilenc ponttal vezetünk két fordulóval a vége előtt. Továbbra is keressük a neki megfelelő időpontot."