Az exportért kampányolt Japánban Gráf

Vágólapra másolva!
A magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek Japánba és Dél-Koreába irányuló exportjának előmozdításáról tárgyalt Gráf József földművelésügyi és földművelésügyi miniszter a múlt héten a távol-keleti országokban.
Vágólapra másolva!

Az FVM sajtóirodájának hétfői közlése szerint Gráf József megbeszéléseket folytatott a japán mezőgazdasági miniszter első helyettesével és a Japán parlament alsóháza agrárbizottságának elnökével. A tárgyalásokon szó esett általános agrárkérdésekről, állat- és növény-egészségügyi témákról, továbbá a kétoldalú tudományos agrárkapcsolatok erősítésének lehetőségeiről is. A Japánba irányuló magyar élelmiszerexport tavaly meghaladta a százmillió dollárt; főleg sertéshúst, libamájat, mézet, valamint borokat vittek ki a magyar cégek Japánba.

Gráf József Tokióból a dél-koreai fővárosba, Szöulba utazott tovább kétnapos látogatásra. Itt találkozott koreai partnerével, Csang Te Pjung élelmezésügyi, mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszterrel, valamint a koreai Nemzetgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága többségi frakciójának vezetőjével, továbbá a helyi húsipar, valamint a bor- és gabona ágazatot képviselő szakmai szervezetek vezetőivel és üzletemberekkel is. A látogatás fő célja Dél-Koreában is a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, azon belül is elsősorban a gabona, hús- és borexport lehetőségeinek feltárása, a magyar kivitel bővítésének elősegítése volt.

A látogatás alatt érdemi előrelépést értek el a magyar baromfihús-kivitel megindításához szükséges, közel 8 éve húzódó állategészségügyi engedélyezési eljárás lezárásában. Ennek eredményeként néhány technikai kérdés rendezését követően megkezdődhet a vállalati szintű üzleti kapcsolatok kiépítése.

Dél-Koreába jelenleg is több tízmillió dollár értékben exportál Magyarország fagyasztott sertéshúst, ami kiegészülve a baromfihús-kivitellel tovább növelheti a magyar cégek részvételét a dél-koreai élelmiszerpiacon. Dél-koreai részről komoly érdeklődés mutatkozott jelentős mennyiségű, GMO-mentes kukorica vásárlása iránt. Dél-Korea egyik legnagyobb kukorica importőr cége 120 ezer tonnás vásárlási igényt jelentett be erre az évre, versenyképes feltételek esetén - áll a közleményben.