Rekorderedményt ért el a GTS Central Europe

Vágólapra másolva!
A GTS Central Europe, a GTS-Datanet anyavállalata 15 éves fennállásának legjobb pénzügyi eredményeit érte el 2008-ban. A cégcsoport árbevétele 10 százalékos növekedéssel elérte 436 millió eurót, az EBITDA pedig 77 millió euróra nőtt, amely 8 százalékkal haladja meg a 2007-es eredményt.
Vágólapra másolva!

A bevételnövekedés kiemelkedően magas, 19 százalékos volt az adatszolgáltatások terén; ennek jelentős része nemzetközi ügyfelektől származott. A tárgyi eszközökre és immateriális javakra fordított beruházás (CAPEX) csoportszinten elérte a 49 millió eurót.

A GTS Central Europe 2008 májusában új tulajdonosokhoz, a Columbia Capital, M/C Venture Partners és Innova Capital vezette, magánbefektetői alapokból álló konzorcium birtokába került. A konzorcium stratégiai céljának tekinti, hogy a GTS csoportot Közép-Európa vezető üzleti távközlési szolgáltatójává fejlessze a cseh, szlovák, lengyel, magyar és román GTS leányvállalatok még szorosabb együttműködésén keresztül.

A fenti cél érdekében a GTS Central Europe 2008 második felében széles hatáskörrel felruházott régiós menedzsmentet alakított meg, amelynek feladata a leányvállalatok műszaki, szolgáltatásfejlesztési és -értékesítési tevékenységének koordinálása. Fő célcsoportként a régió országaiban működő közepes- és nagyvállalatokat, multinacionális cégeket, kormányzati szerveket és távközlési szolgáltatókat határozták meg.

"A romló makrogazdasági környezet ellenére a 2008-as évet kitűnő eredménnyel zártuk, ami biztos alapot jelent a GTS csoport továbbfejlesztéséhez" - mondta el Adam Sawicki, a GTS Central Europe ügyvezető igazgatója. "Menedzsmentünk átalakítása és hatékonyságnövelő programjaink lehetővé teszik számunkra, hogy a jövőben még nagyobb előnyt kovácsoljunk szakértelmünkből. Célunk, hogy nagykereskedelmi és üzleti ügyfelek számára a legvonzóbb adat- és hangszolgáltatók legyünk a közép-európai távközlési piacon."

Gerald Grace, a GTS Central Europe pénzügyi igazgatója hozzátette: "A csoport folyamatosan kiemelt hangsúlyt helyez a cash-flow termelésre. A 2008-as év beruházások utáni operatív cash-flow-ja 28 millió euróra nőtt, amely 45 százalékos növekedés az előző évhez képest."

A tavalyi év a GTS Central Europe magyar leányvállalata számára is sikerrel zárult. A GTS-Datanet a kedvezőtlen hazai makrogazdasági mutatók ellenére is 6 százalékkal növelte bevételét, amely így elérte a 61,4 millió eurót (15,47 milliárd forintot). Az EBITDA 8,5 millió euró (2,14 milliárd forint) lett, ez közel megegyezik a 2007-es eredménnyel. Beruházásokra a cég 5,6 millió eurót (1,41 milliárd forintot) fordított 2008-ban. Ennek az összegnek egyik komoly tétele volt az optikai hálózat 200 kilométeres bővítése, valamint kapacitásának jelentős növelése.