London 3 százalék alatti magyar inflációt vár

Vágólapra másolva!
Zömmel 3 százalék alatti éves magyar fogyasztóiár-inflációt várnak februárról londoni feltörekvő piaci elemzők. Egyesek áprilisban várnak kamatcsökkentést, amint stabilizálódik a forintárfolyam, mivel az inflációs ráta nem indokol ilyen magas kamatszintet.
Vágólapra másolva!

Az MTI által kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett nyolc nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház - UBS, Barclays Capital, JP Morgan, Goldman Sachs, HSBC, 4cast, Wood & Co., Bank of America-Merrill Lynch - prognózisai széles, 2,6-3,0 százalékos sávban mozognak, attól függően, hogy ez egyes elemzők szerint mennyire érződik már a forintgyengülés az árakban.

Az előrejelzési átlag 2,78 százalék volt. Januárban 3,1 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon. A legalacsonyabb februári inflációs előrejelzést a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlege, és a Barclays Capital londoni befektetési bank adta, egyaránt 2,6 százalékkal.

A Bank of America-Merrill Lynch keddi elemzése szerint a magyar infláció e meredek csökkenésének "rá kell ébresztenie a piacot" arra, hogy a magyar jegybanknak lesz módja a további kamatcsökkentésre, amint a forintárfolyam stabilizálódik. A cég londoni elemzői már áprilisra várnak egy fél százalékpontos kamatcsökkentést.

Az elmúlt időszak meredek forintgyengülése után "bonyolultabbá váltak" a pénzügypolitikai kilátások, áll az elemzésben, de a ház ezzel együtt is 6,50 százalékra csökkenő jegybanki kamattal számol 2009 végéig.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének előrejelzése 2,8 százalékos februári inflációt jósol Magyarországon. A cég szerint az üzemanyagárak csökkenésének zöme valószínűleg "már mögöttünk van", de ez a komponens várhatóan még mindig lefelé mutató hatást gyakorol az inflációra. A tervezett adóemelések a harmadik negyedévben hirtelen inflációs megugrással járhatnak, de az MNB is azon az állásponton van, hogy ez átmeneti jelenség lesz, áll a GS elemzésében.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői ugyanakkor februárra kisebb mértékű inflációcsökkenést várnak: prognózisuk szerint az éves drágulási ütem a múlt hónapban 3,0 százalékra lassult a januári 3,1 százalékról. A cég úgy vélekedik, hogy a gyors forintgyengülés átszűrődő hatása megakadályozta az inflációs ráta jelentősebb csökkenését.