Vágólapra másolva!
A nyugat-európai részvénypiacok kedden a szokásos pesszimizmussal kezdtek, de a nap folyamán megfordította a hangulatot Ben Bernanke Fed-elnök bizakodó előadása arról, hogy a recesszió már idén véget érhet, és a Citigroup vezérigazgatójának nyilatkozata arról, hogy a bankcsoport másfél éve legjobb negyedéve zajlik jelenleg, és visszatért a nyereség.
Vágólapra másolva!

A nap fő nyertesei a bankok voltak, 10-18 százalék közötti drágulással. A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,4 százalékos veszteséggel kezdte a napot, de előzetes adat szerint 5 százalékos nyereséggel 689,94 ponton végzett, 17,07 százalékkal alacsonyabban az év végi értékénél.

Hétfőn 0,7 százalékot vesztett, újabb mélypontra. A múlt héten 8 százalékot vesztett - a hetet a legalacsonyabban zárta a jegyzése 1997. júliusi kezdete óta -, az előző héten 2,2 százalékot vesztett. A múlt hónapban, februárban hatodik hónapja volt vesztésben, ilyen hosszú sorozat utoljára 2002-ben volt. Tavaly 44,78 százalékot vesztett, a tavalyi év a legrosszabb volt a mutató történetében.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a DJIA 4,44 százalékos, az S&P 500 5,21 százalékos, a Nasdaq piac összetett mutatója 5,68 százalékos nyereségben volt.