Év végén startol a Microsoft mobilos szoftverelosztója

Vágólapra másolva!
A redmondi szoftvercég Windows Marketplace for Mobile néven indítja majd el az iPhone-os App Store mintájára kialakított szoftverboltját, amelyen keresztül a fejlesztők terjeszthetik alkalmazásaikat.
Vágólapra másolva!

A Microsoft közlése szerint a szoftvergyártók 99 dolláros regisztrációs díj fejében tölthetik fel majd alkalmazásaikat a Marketplace-re, amelyen azok után szabadon szabhatják meg a szoftvereik árát, amelyek lehetnek ingyenesek is. A bevételből a redmondi szoftvercég 30 százalékot vesz majd le magának - ugyanannyit, mint az App Store-t üzemeltető Apple az iPhone-os szoftverek után. A rossz hír az, hogy a 99 dollár csak évi 5 alkalmazás közzé tételére jogosítja fel a fejlesztőt, minden további után ismét fizetni kell. A regisztrációkat már tavasztól, az első alkalmazásokat pedig nyár elejétől fogadja a szoftvercég.

Átlátható elbírálást ígérnek

A Microsoft ígérete szerint lényeges különbség lesz majd az App Store-hoz képest, hogy annál gyorsabbá és teljesen átláthatóvá teszi a szoftverboltba bekerülő alkalmazások elbírálását, hogy a folyamatot a fejlesztők végig követhessék. Az Apple ugyanis nem köti a jelentkezők orrára ezeket a részleteket, és sok új alkalmazás elutasítása emiatt már jelentős felháborodást keltett. A Microsoft a termékek terjesztésében, reklámozásában is segítséget nyújt majd, és a fejlesztők részletes statisztikákat kaphatnak a letöltésekről.

Az App Store-ral feltalált központi szoftverterjesztési modell igen sikeresnek bizonyult, főleg azért, mert a felhasználók számára könnyen kereshetővé és elérhetővé teszi a mobilkészülékekre elérhető alkalmazásokat, és - legalábbis az Apple-nél - minőségi garanciát is ad. A Microsoft a barcelonai Mobile World Congressen jelentette be, hogy elindítja hasonló szolgáltatását a Windows Mobile 6.5 operációs rendszer premierjével egy időben, idén év végén.

App Store-klónok minden mennyiségben

Nem a redmondi szoftvercég az első, amely igyekszik a maga hasznára fordítani az Apple ötletét. az androidos mobilok tulajdonosai is ugyanilyen szolgáltatáson keresztül juthatnak szoftverekhez, igaz, az Android Marketplace-nél nincs minőségkontroll, a Nokia Ovi Store néven indít majd szoftver- és multimédiás tartalmakat forgalmazó letöltőközpontot májusban, a Blackberry-tulajdonosok pedig az App World nevű szolgáltatást kereshetik majd fel hamarosan.