Másodpercek alatt tölthető lesz a mobilakkumulátor

Vágólapra másolva!
Növelhető az autók gyorsulása és tíz másodperc alatt újratölthető egy mobiltelefon a lítium-, vas- és foszfátakkumulátorral (LiFePO4), amelyet amerikai tudósok fejlesztettek ki laboratóriumi körülmények között - közölte szerdai számában a Nature című tudományos folyóirat.
Vágólapra másolva!

Az iparszerű gyártás megindítása után az új akkumulátorok kisebbek és könnyebbek lesznek, mint a jelenleg forgalomban lévő LiFePO4-típusok és gyakrabban lehet majd újratölteni őket - áll a kísérleteket végző Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) közleményében. A találmány nagy szerepet játszhat az elektromos autók gyorsabb elterjedésében.

A LiFePO4 akkuk jelenlegi formájukban is jelentős energiát képesek tárolni, de órákig tart a feltöltésük. A villanyautók üzemeltetése tekintetében sokkal inkább alkalmasak az egyenletes sebességen való haladásra, mint a hirtelen gyorsulásokra.

Byoungwoo Kang és Gerbrand Ceder, a MIT kutatói a LiFePO4 akkumulátor megtartása mellett megtalálták a megoldást a villanyautók elterjedését akadályozó főbb problémák megoldására. Olyan burkolatot fejlesztettek ki, amelyben a lítiumionokat és -elektronokat az akkumulátort alkotó anyag parányi üregei felé vezeti, jelentősen felgyorsítva így a negatív és a pozitív pólus közötti áramlást.

Az új modell esetében a megfelelő töltőberendezés segítségével egy gépjármű-akkumulátor öt perc alatt feltölthető lenne a jelenlegi hat-nyolc óra helyett, s a mobiltelefon újratöltésére elegendő lenne mindössze tíz másodperc.

Két amerikai cég kapta meg az ígéretes technológia felhasználási jogát - közölte a MIT, amely szerint az új akkumulátorok 2-3 éven belül piacra kerülhetnek.

Más kutatók báriumtitanát (BaTi03) tartalmú akkumulátorral vagy hidrogénnel működő, nagy teljesítményű üzemanyagcellákkal kísérleteznek.