Vágólapra másolva!
A katolikus egyházfő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a webcímek adminisztrációját végző ICANN a .catholic, .islam és .buddhisthoz hasonló legfelsőbb szintű domainek bevezetésére készül.
Vágólapra másolva!

A pápa szerint az ICANN könnyen olyan helyzetben találhatja magát, hogy neki kell eldöntenie, ki lesz egy egész vallás képviselője az interneten - írja a domainabc.hu. A vallási témájú domainterek kiosztása olyan kellemetlen vitákat válthatnának ki, amik arra kényszeríthetnék a szervezetet, hogy "elismerje egy bizonyos csoport vagy különleges szervezet jogát egy vallási tradíciót internetes képviseletére" - nyilatkozta az egyházfő képviselője.

Az ICANN újabban a legfelsőbb szintű domainek liberalizációjára törekszik, ami lehetővé tenné a .biz és .info-hoz hasonló webcím-végződések mellett a konkrét termékekre, tevékenységi körökre vagy földrajzi helyekre utaló nevek bejegyzését is. Így a jövőben létrejöhetne a .berlin, a .newyork vagy a környezetvédelmi tevékenységre utaló .eco végződés is, ami mellett Al Gore volt amerikai alelnök is lobbizik. A szervezet ezzel együtt egyszerűsíteni is szeretné a reigsztrációt, amivel csökkentené a költségeket.

Az egyház mellett azonban több világcég, például a Microsoft, a Time Warner és a szellemi tulajdont védő Internation Trademark Association is ellenzi az ICANN terveit. Az ellentábor szerint a domainvégződések bejegyeztetésének liberalizálása jelentős anyagi terhet róna azokra a cégekre, akik termékeik védelmében minden új domain alatt kénytelenek lennének a hozzájuk tartozó webcímeket regisztrálni. Az intézkedés jogi vitákra is alapot adhat, mivel el kellene dönteni, hogy a .apple végződés a számítógépgyártót, az azonos nevű zenekiadót, vagy egy almatermelőt illethet-e meg.

(domainabc.hu)