Vágólapra másolva!
Furcsa rekordot mondhat magáénak az Osasunában légióskodó magyar középpályás, Vadócz Krisztián: a legutóbbi fordulót megelőzően három egymást követő bajnokin is az utolsó percben cserélték be. A pamploniak mestere kifejezetten kedveli az ilyen időhúzó cseréket, de nem Vadócz az egyetlen játékos ebben a szezonban a topligákban, aki többször is csak így lépett pályára.

A csere kiváló lehetőség az edzők számára, hogy "belenyúljanak" a mérkőzésbe, és akad olyan szakvezető, aki, ha szükségesnek látja, akár már az első félidőben is hajlandó változtatni, hogy javítson együttese teljesítményén, vagy a taktikán. Cserélni azonban nem csak ilyenkor, vagy sérülés esetén szoktak, mindennaposak a találkozók hajrájában időhúzó jelleggel végrehajtott módosítások is.

Elméletileg ugyan a játékvezetőnek a cserék miatt legalább fél percet hosszabbítania kell, ám ez a taktikai húzás még így is hasznos lehet - más kérdés, hogy az így pályára küldött futballistának nem jut sok szerep, mi több előfordul, hogy még a labdával sem találkozik. Így járt például az elmúlt hét végén az AC Milan fiatal uruguayi középpályása, Tabaré Viudez, akit Carlo Ancelotti 3-0-s vezetésnél küldött a gyepre - és amint pályára lépett, a játékvezető lefújta a meccset.

Az ő esetében persze aligha az időhúzás volt a cél, hiszen a piros-feketék magabiztosan vezettek, inkább egyfajta jutalomként lehet felfogni az edző döntését, elvégre Viudez akkor debütált a Serie A-ban. Vadócz Krisztián, illetve az Osasuna esetében azonban az ilyen, utolsó pillanatokban végrehajtott cserének valóban taktikai okai voltak: a Deportivo ellen 0-0-nál, a Numancia ellen 2-0-s vezetésnél, a Racing Santander ellen pedig 1-1-es állásnál küldték pályára a magyar középpályást az utolsó percben. Vadóczcal egyébként a szezon során korábban is előfordult, hogy a találkozó legvégén jutott szóhoz, de akkor túl is teljesítette az edző kérését: a 12. fordulóban az Almería ellen szintén a 90. percben állt be, de a hosszabbítás elég volt neki ahhoz, hogy megszerezze első gólját a Primera Divisiónban.

Az Osasuna edzője, José Antonio Camacho egyébként kifejezetten kedveli az időhúzó cseréket, hiszen a legutóbbi hét fordulóból hatszor is a 89. percben, vagy az után küldött pályára valakit. Vadócz előtt a télen a Real Zaragozától kölcsönvett csatár, Antonio Hidalgo töltötte be ezt a szerepkört, ő kétszer egymást követően állt be az utolsó percben, előtte pedig a fiatal Sunny kapott 60 másodpercet a mestertől. Utóbbi játékos egyébként ebben az idényben eddig négy bajnokin szerepelt, és ebből háromszor a 88. percet követően lépett pályára...

A spanyol pontvadászatban egyébként még az Almeríánál van ilyen futballista, aki többször is csak az utolsó percben állt be. A középpályás Corona ugyan eddig majd minden bajnokin pályára lépett az együttesben, de háromszor is csak az utolsó minutában küldték be - ráadásul a 19. és a 20. fordulóban egymás után kétszer volt kitéve ennek az igénybevételnek.

A francia Ligue 1-ben érdekes módon egyik klubnál sincsen ennyire egyetlen játékosra "kihegyezve" az időhúzó csere lehetősége, a Bundesligában azonban már találunk "percembereket".

Forrás: AFP

A Palermo eltéveszthetetlen rózsaszín mezében pompázó Tedescóról lehetne mintázni a taktikai csere szobrát

A Hertha BSC bolgár csatára, Valerij Domovcsijszki eddig 16 találkozón lépett pályára az idényben, de mindig csak csereként, és fél óránál többet csak egyszer töltött a pályán. Hétszer viszont csak az utolsó öt percre állították csatasorba, három alkalommal pedig csak a 89. minutában léphetett pályára - nem meglepő, hogy mindháromszor egygólos berlini vezetésnél.

A TSG Hoffenheimben Selim Teber töltötte be többször is ezt a szerepkört: vele is háromszor fordult elő, hogy Ralf Rangnick edző csak az utolsó percben cserélte be, és ugyanezt elmondhatja magár a kölni Mathias Scherz is.

Az angol élvonalban főleg a Fulham mestere, Roy Hodgson kedveli az utolsó percben végrehajtott cseréket. Az eddig lejátszott 28 fordulóból 20 alkalommal a 85. perc után is pályára küldött valakit, és ebből kilencszer a 89. percben hajtotta végre a cserét. A legtöbbször a norvég támadó, Erik Nevland állt be így, neki három alkalommal jutott mindössze egy perc, de Gera Zoltán is kétszer került hasonló helyzetbe.

A Portsmouth még a Fulhamet is felülmúlja az utolsó percben végrehajtott cseréket tekintve, a Pompeynál ugyanis már tízszer történt meg, hogy valakit a 89. percben küldtek pályára. Más kérdés, hogy náluk több focista között oszlott meg a "terhelés", és egyetlen játékos sem akad, aki kettőnél többször járt volna így.

A műfaj koronázatlan királya azonban ebben a szezonban az olasz Palermo 36 esztendős középpályása, Giovanni Tedesco, aki a jelenlegi idényben eddig 49 percet töltött a pályán - de ezt nyolc mérkőzésen teljesítette! Mindössze egyszer fordult elő vele, hogy fél óránál hosszabb időt kapott volna, viszont ötször is csak a 89. percben cserélték be.

www.global-soccer.eu