Vágólapra másolva!
Nizzában a 18. Amber-verseny első fordulójában Lékó Péter párharca az indiai világbajnok Viswanathan Ananddal 1-1-re végződött. Anand "vakon" a spanyol megnyitású partiban győzött, nagymesterünk a rapidpartiban visszavágott. Nagy időzavarban is remek technikával érvényesítette gyalogelőnyét. Kettős győzelemmel rajtolt a címvédő örmény Levon Aronjan. Az első játszmában rosszul állt, de az ukrán Vaszilij Ivancsuk elszámolta magát. Világossal nem tudott revansot venni. Az orosz rangadó, Vlagyimir Kramnyik és Alekszandr Morozevics meccse is döntetlen lett, Kramnyik nyerte az első, Morozevics a második összecsapást. 1-1 lett a bolgár Veszelin Topalov és az azeri Tejmur Radzsabov, valamint a norvég Magnus Carlsen és az amerikai Gata Kamsky összecsapása is. Lékó Péter a második játéknapon Levon Aronjannal küzd meg, a vakpartiban lesz világos.

Az Amber-verseny első fordulójában a Miskolcon június 2. és 7. között megrendezésre kerülő Lékó-Anand nyolcjátszmás rapid párosmérkőzés főpróbáját láttuk, Lékó Péter és Viswanathan Anand egymás elleni párharcukkal kezdték meg szereplésüket.

Az indiai világbajnok a "vakpartiban" vezette a világos bábukat. A spanyol megnyitású játszmában Péter szépen megjátszotta a nyitást, de kissé elsiette a d6-d5-ös robbantást. Alighanem elnézte Vishy 25.c5 lépést, ami felszabadította a c4 mezőt, ezen keresztül először a huszár tört be Péter állásába, majd a futó is megjelent az átlón. Nagymesterünk helyzetét időzavar is nehezítette, Vishy szép kiskombinációval került döntő anyagi előnybe.

A visszavágón Péter 1.d4-gyel nyitott. A tavalyi tornán emlékezetes győzelmet ért el a világbajnok ellen a Perényi-változatban, de okos húzás volt, hogy ezúttal pozíciós síkra terelte a játszmát. A szláv védelem manapság nagyon divatos 4...Fg4-es változata került terítékre.

Kiegyenlített állásban Vishy egy kissé figyelmetlen volt, erőltette a cseréket, de Péter szép vezérlépése után örökös kötésbe került saját vezére. A passzív védekezés nem a világbajnok legerősebb fegyvere, a kötést gyalogáldozattal oldotta fel, remélve, hogy a végjátékot megmentheti. Péternek nagyon kevés ideje volt, de megcsillogtatta híres technikáját, türelmes játékkal kitempózta, hogy elindulhattak szabadgyalogjai, és Vishy a 68. lépés után feladta a reménytelen küzdelmet.

Az orosz házirangadón világossal az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik érdekes újítással lepte meg a Grünfeld védelemben Alekszandr Morozevicset. Kitűnően játszva gond nélkül be is gyűjtötte a pontot. Moro azonban a rapidpartiban visszavágott. Két remivel lett 1-1 a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az azeri Tejmur Radzsabov párharca.

Kettős győzelemmel rajtolt a címvédő örmény Levon Aronjan. A "vakpartiban" a Grünfeld védelem egyik érdekes varijában csatázott Vaszilij Ivancsukkal. Az ukrán nagymester biztatóan állt, hiába volt három könnyűtisztje Aronjannak a vezérért, nem volt összhang a világos táborban. Ivancsuk elbizonytalanodott, többször is hibázott, végül a kapkodásban vesztett. A második partit villámtempóban játszották le. A többiek még a középjáték elején tartottak, Aronjan már második nyerésének örülhetett.

Könnyen nyerte az első csatát a norvég Magnus Carlsen az amerikai Gata Kamsky ellen, nagyot hibázott ellenfele. A másodikban többször is remizhetett volna, ehelyett elbukta a partit. Két döntetlen született az ukrán Szergej Karjakin és a kínai Wang Yue meccsén.

Az első forduló eredményei:
"Vakpartik":
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2759) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2771) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 45)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2761) - Veszelin Topalov (bolgár, 2796) döntetlen (Orosz huszárjáték, 19)
Szergej Karjakin (ukrán, 2706) - Wang Yue (kínai, 2706) döntetlen (Szláv védelem, 39)
Magnus Carlsen (norvég, 2776) - Gata Kamsky (amerikai, 2725) 1 - 0 (Szláv védelem, 34)
Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Lékó Péter (magyar, 2751) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 36)
Levon Aronjan (örmény, 2750) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779) (Grünfeld védelem)

Rapidjátszmák:
Alekszandr Morozevics (orosz, 2771) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2759) 1 - 0 (Szláv védelem, 43)
Veszelin Topalov (bolgár, 2796) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2761) döntetlen (Szicíliai védelem, 40)
Wang Yue (kínai, 2739) - Szergej Karjakin (ukrán, 2706) döntetlen (Szláv védelem, 52)
Gata Kamsky (amerikai, 2725) - Magnus Carlsen (norvég, 2776) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 49)
Lékó Péter (magyar, 2751) -Viswanathan Anand (indiai, 2791) 1 - 0 (Szláv védelem, 68)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779) - Levon Aronjan (örmény, 2750) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 39)

Az összetett verseny állása:
1. Levon Aronjan 2 pont
2-11.Lékó Péter, Viswanathan Anand, Veszelin Topalov, Tejmur Radzsabov, Alekszandr Morozevics, Vlagyimir Kramnyik, Magnus Carlsen, Gata Kamsky, Wang Yue, Szergej Karjakin, 1
12.Vaszilij Ivancsuk 0

A második forduló párosítása:
Ivancsuk - Carlsen
Lékó -Aronjan
Kamsky - Anand
Morozevics - Wang Yue
Topalov -Karjakin
Kramnyik - Radzsabov