Elborzasztó munkanélküliségi adatok Európából

Vágólapra másolva!
Az eurózóna országaiban 1,2 százalékra gyorsult februárban az infláció üteme. A munkanélküliség viszont növekedett a múlt év utolsó negyedében, tükrözve a gazdasági körülmények romlását - jelentette hétfőn az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az eurózóna 16 országában februárra kis mértékben gyorsult az éves az infláció a januári 1,1 százalékról. A földgáz, a villamos áram és az élelmiszerárak drágulását nem tudta kiegyenlíteni az üzemanyagok, a fűtőolaj és a fogyasztói elektronikai cikkek ármérséklődése.

Az Eurostat másik jelentése szerint a foglalkoztatottság 0,3 százalékkal (453 ezer fővel) mérséklődött 2008 negyedik negyedében a harmadik negyedévi 0,1 százalékos csökkenés után. 2008 első negyedében még 0,4 százalékkal bővült a foglalkoztatottság.

A múlt év nyara óta érezhető a válság hatása a foglalkoztatottság mérséklődésén, ezért még 2008 egészében 0,8 százalékkal bővült a foglalkoztatottság az eurózónában.

Az Európai Unió azzal számol, hogy az idén 3,5 millió munkahelyet számolnak majd fel az unióban a gazdasági növekedés lassulása miatt. Jövőre a munkanélküliség az EU-ban a 10 százalékos szint fölé emelkedhet.