Vágólapra másolva!
A tartalmi sokszínűség szempontjából aggályos, hogy nagyfelbontású (HD) minőségben kívánják sugározni műsoraikat a közszolgálati televíziók a földi sugárzású digitális platformon (DVB-T) - áll az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) beszámolójában. 
Vágólapra másolva!

Az ORTT szerint a szobaantennával tévézők legnagyobb hányada valószínűleg anyagi lehetőségek híján nem választja a kábeltévés vagy parabolaantennás megoldásokat. "Márpedig a leginkább rászorultak részére a HD-csatornák sugárzása nemhogy nem növeli a műsorkínálatot, hanem éppen hogy (és teljesen hiába!) csökkenti azt" - olvasható a dokumentumban, amelyben utalnak arra: egy HD-adó négyszer akkori jelátviteli kapacitással működik, mint a hagyományos minőségű. Ráadásul - jegyzik meg az ORTT - a részletgazdagabb képet ez a kör nem is élvezheti, mivel nincsés valószínűleg jó ideig nem is lesz a HD-adás vételére alkalmas tévékészüléke. A rászoruló néző számára tehát a közszolgálati HD-adások mindössze annyit jelentenek, hogy 24 csatorna helyett mindössze 15-ből válogathat, azaz a megnyíló kínálat 30-410 százaléka eleve elveszik.

Ezzel szemben a Magyar Televízió az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a társaság "nem tett mást, mint a műszaki fejlődés által elvárható ésszerű utat választotta". A köztévénél úgy vélik, a kereskedelemben lényegében már csak HD-adások vételére alkalmas készülékeket forgalmaznak, a piaci trendek alapján pedig az feltételezhető, hogy a jövő év végére közel egymillió ilyen készülék lesz a hazai háztartásokban. Az MTV szerint a jelenleg használt analóg műsorszórás 2011 végi leállása után 32 adó volna fogható a digitális földfelszíni hálózaton, ha minden csatorna normál minőségben sugárózna, a három közszolgálati adó - az MTV két csatornája és a Duna TV - HD-adása pedig csak hattal szűkíti a programhelyek számát, "cserébe az egész ország ingyen nézhet három HD-csatornát a 23 hagyományos állomás mellett".