Továbbra is "népszerű" a vagyonosodási vizsgálat

Vágólapra másolva!
Ebben az évben is kiemelt feladatként kezeli az APEH a vagyongyarapodási vizsgálatokat, ráadásul ezekre a létszámnövekedésnek köszenhetően a tavalyinál negyedével több kapacitása lesz. Ha a revizorok utolérik az adózót és az tudja magáról, hogy sáros, jobb ha nem húzza feltűnően az időt és képviselőt fogad. A képtelen történeteket nem veszi be az adóhivatal, bár elfogadták már, hogy egy férfi a mohamedán vejétől kapott nagyobb összeget a lányáért cserébe.
Vágólapra másolva!

Több mint hatezer vagyonosodási vizsgálatot zárt le az APEH 2008-ban és ez a szám emelkedhet idén, a hivatal ellenőrzési irányelve szerint ugyanis a kapacitás 13,3 százalékát szánják erre a vizsgálattípusra a tavalyi 10,7 százalékkal szemben. A magánszemélyek vagyongyarapodási vizsgálata korábban nem volt ennyire "népszerű", de 2007-ben kormányzati megrendelésre tömegével kezdte végezni az adóhivatal és azóta sem állt le.

A fokozott érdeklődés miatt a CompLex Kiadó kivételesen az újságos standokon is árusítja Adóellenőrzés című szaklapjának aktuális számát, ami a vizsgálatokhoz kapcsolódó tudnivalókkal, a kiválasztások szempontrendszerével, az eljárás tényleges menetével és a jogorvoslat esélyeivel foglalkozik. Sokszor az adózók vívják ki a revizorok fokozott figyelmét azzal, hogy az egyszerű szja-vizsgálat során hátráltatják a folyamatot, és visszatartják a papírokat - véli Juhász István a lap szerkesztője.

Az APEH volt elnökhelyettese szerint ez olaj a tűzre, mert a nyilvántartások hiánya esetén becslési eljárást, vagyis vagyonosodási vizsgálatot indítanak az ellenőrök, ami sokkal kellemetlenebb, mert a bizonyítási teher nem az adóhivatalt, hanem az adózót terheli, így a következmények is súlyosabbak lehetnek. Ez nem jelenti azt, hogy az adózónak azonnal reagálni kell, az iratrendezésre lehet időt kérni, akár két hónapot is, ami nem tartozik bele a vizsgálati időbe.

A lapban több mint húsz jogesetet és számos bírósági döntést bemutatnak. Az érintettek az adózatlan jövedelem forrásaként általában olyan külföldi országból származó kölcsönt jelölnek meg, amely nem szolgáltat adatot hazánknak, sokszor segítenek mexikói vagy uruguayi barátok. Ha azonban a szerződés nem életszerű, vagyis nincs benne garancia a kölcsön visszafizetésére, akkor nem fogadja el a hatóság. Gyakran kapnak pénzt ajándékba a vizsgált személyek, de ezután illetéket kell fizetni, melynek elmaradása esetén szintén adóhiányt állapítanak meg. Sokan nyernek külföldön szerencsejátékokon, amiről még közjegyzői okiratot is felmutatnak, ám az nem bizonyítja magát a tényt, csak egy nyilatkozat, ezért nem fogadja el az APEH - tett hozzá Juhász István.

Vagyonosodási vizsgálatok

Vizsgálatok száma (db)Megállapítással zárult vizsgálatok aránya (%)Megállapított adókülönbözet (milliárd forint)Átlagos megállapítás (millió forint)
2004

585

60,0

2,7

7,67

2005

610

62,0

3,2

8,42

2006

600

68,0

3,4

8,29

2007

11 095

42,9

42,7

9,45

2008

6061

44,8

32,0

12,37



Forrás: CompLex Kiadó

A volt elnökhelyettes szerint az elévülési időn túlról, bűncselekményből származó jövedelmet is csak akkor fogadják el, ha a bűncselekmény ténye bírósági ítélettel bizonyítható. Nem a ritka a már elhunyt családtagtól, rokontól származó ajándék és örökség sem, de ezek után is illetéket kellene fizetni. Elég hihetetlenül hangzik, hogy az após 8-10 milliót ad a vejének, aki már rég elvált a lányától, de néha bebizonyosodnak elképesztő történetek. Egy férfi például arra hivatkozott a vagyonosodási vizsgálata során, hogy az adózatlan pénzét a vejétől kapta cserébe azért, hogy hozzáadta a lányát. A revizorok nem vették be a történetet, de másodfokon megtámadták az adóhiányt megállapító határozatot, és bizonyították, hogy a lány férje olyan mohamedán országból jött, ahol ez bevett eljárás, és az összeg kifizetéséhez elég jövedelemmel rendelkezett.

Az adózók nagy többsége az eljárás megindításakor nem képviselteti magát, csak néhány hónap után, ha már nagyon problémás a helyzet. Aki sáros, annak jobban megéri rögtön a témában jártas ügyvédet, vagy képviselőt fogadni, így talán kisebb megállapítással zárulhat a vizsgálat.