Geithner: az AIG-vezetők jutalmát levonjuk a hitelből

Vágólapra másolva!
Áll a bál az amerikai bankvezetők hatalmas prémiumainak ügyében. Korábban a csődbe ment Merrill Lynch vezetőinek prémiuma keltett hatalmas felháborodást, ezúttal pedig a bukástól három ízben megmentett AIG-ról derült ki, hogy az állami pénzekből jut bőven a cég "kiváló dolgozóinak", a vezetőknek. A pénzügyminiszter levonja a jutalmakat a segély összegéből, a kongresszus a prémiumok megadóztatását tervezi.
Vágólapra másolva!

Az AIG biztosítónak teljes egészében vissza kell fizetnie az adófizetőknek a vitatott jutalmakat, ezek összegével csökkentik a cégnek nyújtandó állami támogatást, közölte helyi idő szerint kedden Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter.

Az ősz óta az életben maradásért küzdő AIG amerikai biztosítónál tavaly 73 vezetőnek fizettek ki 1 millió dolláros vagy annál nagyobb jutalmat, derült ki kedden a New York-i főügyész előzetes tájékoztatásából.

A kormány eddig mintegy 180 milliárd dollárt hitelt nyújtott az óriásbiztosítónak az életben maradáshoz, ezért cserébe 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a vállalatban. Az AIG nem reagált az eseményekre, de Edward Liddyt, a cég vezérigazgatóját szerdán hallgatják meg a képviselőház pénzügyi bizottságában.

30 milliárdból 165 milliót vonnak le

Timothy Geithner kongresszusi vezetőknek írt levelében közölte: a jutalmazásra kifizetett 165 millió dollárt levonják a tervezett újabb, 30 milliárd dolláros állami támogatásból.

A pénzügyminiszter kifejtette, hogy a kormány további erőteljes lépéseket tesz az AIG helyzetének rendezése érdekében. Ezt úgy kell végrehajtani, hogy csökkenjen a pénzügyi rendszert fenyegető kockázat mértéke, illetve minimalizálni lehessen az adófizetők veszteségét, írta.

Megadóztathatják a jutalmakat

A kongresszus mindkét házának vezetői, republikánusok és demokraták egyaránt gyors fellépést, a jutalmak kemény megadóztatását helyezték kilátásba. Nancy Pelosi házelnök azt mondta, több bizottság dolgozik egy törvénytervezeten, amelyet talán már a héten el lehetne fogadni.

- Az ország dühös, én is dühös vagyok (...) ennek véget kell vetni, a megadóztatás az egyik út - mondta Max Baucus, a szenátus pénzügyi bizottságának demokrata párti elnöke, aki rangidős republikánus társával 70 százalékos adót javasolt kivetni az állami segélyben részesített cégeknél kifizetett vezetői jutalmakra.

Elosztogatott segély

A jutalmakon túl szintén közfelháborodást keltett, hogy az AIG a szövetségi segély egy részét - egyes értesülések szerint a felét, 93 milliárd dollárt, más információk szerint 120 milliárd dollárt - más intézményeknek, köztük európai bankoknak juttatott.

Hatalmas összegeket kapott a Goldman Sachs bankcsoport, ezenkívül több pénzintézet, egyebek mellett a Merrill Lynch és a Morgan Stanley vezetői is extra juttatásokban részesültek az AIG segélycsomagjából. A The Wall Street Journal egyenesen azzal vádolta meg a kormányt, hogy pénzmosásra használta az AIG-t.