Videón a mobilos Firefox és az új Chrome

Vágólapra másolva!
Már megnézhetjük, milyen lesz a mobilos Firefox, a Fennec kezelőfelülete, és megjelent a Google Chrome 2-es változatának próbaverziója is, gyorsabb motorral és okosabb kezelőfelülettel.
Vágólapra másolva!

A Mozilla fejlesztői kiadták a Firefox mobilos változatának, a Fennecnek első béta változatát, igaz, még csak egyetlen készülékre: a szoftvert a Nokia N810-es érintőképernyős netezőgépen lehet kipróbálni, illetve a fejlesztők is letölthetik a kódot a PC-jükre. Az új mobilos böngésző kezelőfelületét viszont előzetesben a fejlesztők által kiadott videós bemutatón is megnézhetjük.

A weboldal a lényeg

A Fennec tervezői érintős vezérléshez optimalizálták a böngészőt, és arra törekedtek, hogy a lehető legjobban kihasználják a kis képernyő adottságait. Mint az a felvételen is látszik, a kezdőképernyőről csak a címmező és a könyvjelzők listája érhető el, ami az oldal lefelé görgetésekor ki is megy a képből. A böngésző kezelőgombjait és a beállításokat a weboldalt tartalmazó képernyő jobbra húzásával lehet felfedni az oldalsávon, a balra húzásával pedig az éppen megnyitott böngészőlapok listája tárul fel.


Fennec Beta 1 walkthrough from Madhava Enros on Vimeo.

Ezt tudja a Fennec első bétája

Maga a címmező a PC-s Firefoxból is ismerős Awesome bar, amelybe nem csak új webcímeket írhatunk be, de kereshetők benne a korábban meglátogatott oldalak is. A listát a mezőre bökve lehet lenyitni az érintős készüléken, és ha nem betű szerint keressük az elemeit a címmezőbe való írással, akkor görgetéssel is lehet benne válogatni. Ennek a listának az alján helyezték el a fejlesztők a böngészőbe épített webkeresők linkjeit is, amelyekhez tetszés szerint lehet majd hozzáadni újabbakat, és jobbra-balra görgetéssel lehet válogatni közöttük.

A mobilos Firefoxot ugyanúgy el lehet majd látni kiegészítőkkel, mint a számítógépes változatot, de ennek felületét még alakítják a Mozillánál. Az egyszerre megnyitott böngészőlapokat lekicsinyítve, egyszerre meg tudja majd jeleníteni a böngésző. A Fennec béta megjelentetése kapcsán a fejlesztők nem nyilatkoztak azzal kapcsolatban, hogy a végleges változat is megmarad-e majd a mostani, sivatagi róka név alatt, vagy - mint arról korábban hallhattunk -, ez is Firefox néven jelenik majd meg.

Még gyorsabb lett a Google Chrome

A Google fejlesztői decemberben vették le a béta címkét a Chrome böngészőről, de közben egy újabb tesztváltozat is megjelent belőle: ez már a készülő 2.0-s változat újításait mutatja be. A böngésző legfontosabb újítása a sebesség. A böngésző az új Java- és Webkit motornak köszönhetően 25-35 százalékkal gyorsult fel.

A felhasználói felületen is történtek újítások: egy böngészőfület az ablakából oldalra kihúzva és a megfelelő szürke mezőbe téve egymás mellett, lefelé kihúzva egymás alatt rendezhető el annak és a megnyitott ablaknak a legfelül lévő tartalma. Megjelent a Chrome-ban a teljes képernyőre való nagyítás lehetősége is, amihez fölfelé kell kihúzni a fület az ablakából (vagy ütni egy F11-et).

Ablakkezelés a Chrome 2-ben

A 2.0-s bétába bekerült a középső egérgomb megnyomásával bekapcsolható autoscroll (a képernyő tartalmának folyamatos, a pointerrel való görgetése), a webes formok kitöltését megkönnyítő autofill (automatikus kitöltés) funkció, és az eddig hiányzó teljes, vagyis a képeket és a weboldal teljes weboldalát nagyító zoom lehetősége. Ennek viszont megvan az a hátránya, hogy a szöveget külön már nem lehet nagyítani.

Az új Chrome bétát a fejlesztők folyamatosa frissítik majd az újabb funkciókkal, de aki stabil böngészőt szeretne használni, és nem csak az újdonságokat próbálgatni, annak továbbra is az 1-es változat kész verzióját ajánlják a fejlesztők.