Vágólapra másolva!
Új Internet Explorer és Google Chrome böngészőket, egy rengeteg csatornát kínáló internettévés szoftvert, ingyenes vírusirtó alkalmazást kínálunk letöltésre ezen a héten. A gyerekeknek egy aranyos, mindent felzabáló pacát háziállatként tartó űrlény, valamint Wallace és Gromit, a két híres gyurmafigura kalandjait ajánljuk kipróbálásra, az idősebbek második világháborús hiperrealisztikus stratégiával üthetik el idejüket.
Vágólapra másolva!

WALLACE AND GROMIT'S GRAND ADVENTURES

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (138 megabájt)

Egy manapság már nem túl elterjedt, de feléledni látszó stílus, a kalandjátékok új generációjának képviselője az ismert gyurmafigurákat felvonultató program. Az egérrel a képernyő különböző pontjaira klikkelve irányítható játék pompás grafikával bír, a fenti képkockát is játékból, nem pedig átvezető videóból rögzítettük. Egyedül azt hiányoljuk, hogy a szereplők nem tűnnek eléggé gyurmából készültnek. A letölthető demóban Wallace-t irányíthatjuk házában és környékén, de kedvenc kutyája, és őrült masinái is feltűnnek benne. Teljes erőszakmentessége miatt gyerekeknek is ajánljuk a programot, bár a továbbjutáshoz valószínűleg anyunak, apunak vagy a nagyobb testvérnek le kell majd fordítani nekik a szöveget.

THE MAW

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése (198 megabájt)

Egy rendkívül aranyos, ugyancsak gyerekeknek ajánlható játék a The Maw, vagyis A bendő, melyben a képen jobboldalt látható barátságos, kék színű űrlényt lehet irányítani, akit egyébként Franknek hívnak. Őt barátságtalan idegenek ejtik fogságba, szerencséjére azonban kiszabadulhat tömlöcéből, mivel az űrhajó, amelyen szállítják, lezuhan. Menekülés közben ismerkedik meg a Bendő (Maw) nevű lila pacniforma lénnyel - ő látszik baloldalt -, aki szinte mindent képes elfogyasztani, amit talál, ezáltal pedig speciális tulajdonságokra tesz szert. Az üldözők elől rohanva egy elektronikus pórázhoz hasonló ketyerét is fellelnek, melynek segítségével Frank nagy tárgyakat, vagy magát Bendőt is el tudja mozdítani: a továbbjutáshoz elég sokat kell ugrálni és etetni a pacát, de logikai feladványokon is törnie kell a fejét a játékosnak.

THEATRE OF WAR 2: AFRICA 1943

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése (786 megabájt)

Az orosz fejlesztésű valós idejű stratégiai játékkal elsősorban a tapasztaltabb játékosoknak érdemes próbálkozniuk, mivel irányítása kissé összetett, és gépigénye sem túl alacsony. A pazar grafikájú programb második világháborús hadvezérré avanzsálja a játékost, a letölthető demóban egy amerikai csapatot kell győzelemre vinni egy 1943 februárjában játszódó misszióban a nácik ellen a tunéziai Szidi Bú Zid-ben lezajlott ütközetet újrajátszva a történelmet.

READON TV MOVIE RADIO PLAYER

Forrás: [origo]

Az ingyenes nettévés szoftver letöltése (3 megabájt)

Menüje ugyan nem tud magyar nyelven, de ennek ellenére is könnyű használni ezt a klassz internettévés programot, amelyből többszáz tévé- és rádiócsatorna műsora érhető el, emellett egy-egy adott film streamjéhez is hozzáférést nyújt (bár ez utóbbi száz százalékos legális voltáról nem vagyunk meggyőződve, pedig készítői ezt állítják). Az albán nemzeti televízió és hasonló érdekességek mellett sportcsatornák és népszerű amerikai adók is elérhetők a kínálatban (amelyek közt jelezzük, pornócsatornák is megtalálhatók). Csatornalistáját a szoftver automatikusan frissíti, és pár klikkeléssel olyan beépülő modult is lehet installálni bele, amelynek segítségével fel lehet venni az online sugárzott műsorokat, míg egy másik modullal Flash-játékokat lehet keresni és futtatni belőle. Bár a minőség csak nagyjából egy átlagos YouTube videóéhoz hasonló, a temérdek adó jópár órára szórakozás nyújt.

INTERNET EXPLORER 8

Forrás: [origo]
Az ingyenes webböngésző letöltése Windows XP-hez és Windows Vista-hoz (16 megabájt)

Különösebb előzetes hírverés nélkül csütörtök délután megjelent az Internet Explorer új, 8-as verziójának végleges változata, melyet korábbi cikkünkben részletesen bemutatunk. Az alkalmazásról dióhéjban azt érdemes tudni, hogy elődjénél gyorsabban működik, és pár újítás is található benne: például az egymásból megnyitott böngészőfülek azonos színűek, letölthetők hozzá gyorssegéd miniprogramok, webhelyajánlója pedig egy érdekes honlapot felkeresve segít hasonlóakat megtalálni. Továbbfejlesztették biztonsági funkcióit, és felvértezték a privát böngészési mód lehetőségével, amelyet aktiválva nem marad nyoma az adott oldal felkeresésének a PC-n. A hatos verzió után szokatlan lesz használni, mivel a hetes verzióéhoz hasonló a menürendszere, nekünk túlzott nehézség nélkül sikerült elvégeznünk a frissítését.


AVIRA ANTIVIR PERSONAL FREE

Forrás: [origo]

Az ingyenes vírusirtó szoftver letöltése (29 megabájt)

Egy újabb, otthoni használatra teljesen ingyenes víruskereső az Avira AntiVir Personal: a tetszetős menüvel rendelkező szoftver a szokásos funkciókat kínálja: alapfunkciós védelmet, extráinak aktiválásához meg kell vásárolni a fizetős verziót, ahogy az például az AVG Antivirus vagy az AVAST! esetében is lehetséges.

GOOGLE CHROME 2.0 BÉTA

Forrás: [origo]

Az ingyenes böngésző béta verziójának letöltése (6 megabájt)

Legutóbb a pre-béta változatát kínáltuk letöltésre, most azonban már a magasabb elkészültségi fokú béta verzió is elkészült a Google böngészőjéből. Tapasztalataink szerint ez már stabil annyira, hogy nyugodtan lecseréljük rá az eddigi egyetlen végleges változatot, az 1.0-t. Fejlesztői elsősorban a sebességre mentek rá: az új Chrome sokkal gyorsabb elődjénél, ki lehet nagyítani teljes képernyőre, és egyszerűen egymás mellé lehet helyezni két böngészőablakot az egérrel, és a teljes weblapok felnagyítása is lehetséges vele. Funkcióit tekintve még mindig le van maradva például az Internet Explorer vagy a Firefox mögött, ám már csak nagyon jól eltalált, minimalista kezelőfelülete miatt is érdemes kipróbálni, különösen kisfelbontású monitort használóknak.