Nyersanyagárak repítik a moszkvai tőzsdét

Vágólapra másolva!
Miközben az európai részvénypiacok nagyrészt már lefelé tartanak, péntek délelőtt ismét meredeken emelkedett a moszkvai piac, a kőolaj és az ipari fémek e heti drágulásának örömére.
Vágólapra másolva!

Kora délelőtt a rubelben jegyző MICEX tőzsde mutatója 2 százalékkal meghaladta az előző zárót, 801,87 pontot érve el. November óta először került ismét 800 pont fölé. A fő mutatót a több mint 2 százalékkal dráguló Rosneft és LUKOIL olajtársaság, továbbá az ércbányászati részvények emelik, köztük az 5-8 százalék között drágult Norilsk Nickel és a Polyus Gold.

Hullámzó, de jó teljesítményt nyújtott a moszkvai értéktőzsde az első három hónapban: a tavaly őszi összeomlás után most majdnem 30 százalékkal magasabban van a MICEX-mutató, mint az év végén, ellentétben a legtöbb értéktőzsdével a világon, amelyeknek a fő mutatói mind elmaradnak az év végi értékektől, 5-24 százalék közötti arányban. A másik kivétel a sanghaji értéktőzsde, szintén 30 százalék körüli javulással az év eleje óta. A dollárban jegyző moszkvai RTS piac péntek délelőtt 1,44 százalékos javulással 704,69 pontnál tartott, 11,5 százalékkal a tavaly év végi értéke fölött.