Gyurcsány: A vártnál nagyobb lehet a visszaesés

Vágólapra másolva!
A kormány számol azzal a lehetőséggel, hogy a hivatalosan jelzett 3,5 százalékosnál nagyobb lehet a gazdasági visszaesés idén - mondta a Reutersnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő azt állítja, azért ajánlotta fel a lemondását, mert jelezni akarta az országnak, hogy a strukturális reformok elkerülhetetlenek.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság idei visszaesése nagyobb lehet a hivatalosan jelzett 3,5 százalékosnál, és nagyobb kiadáscsökkentésre van szükség - mondta vasárnap a Reuters hírügynökségnek adott interjújában Gurcsány Ferenc miniszterelnök. Az interjúban Gyurcsány azt mondta, a kormánynak a GDP csökkenésére vonatkozó előrejelzése nem változott, de előkészítettek javaslatokat egy mélyebb recesszió kezelésére, amennyiben a dolgok rosszabbra fordulnak.

"Vannak javaslatok arra vonatkozóan, hogy mit kell tenni, ha az lesz a hivatalos forgatókönyv, hogy a recesszió még mélyebb. Ez a javaslat figyelembe veszi, hogy mélyebb recesszió esetén miként lehet három százalék alatt tartani a költségvetési deficit GDP-hez viszonyított arányát" - mondta Gyurcsány, aki szerint ez a javaslat forrást teremt az államnak beruházásra és munkahelyek létrehozására is.

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank hivatalos előrejelzése szerint a magyar gazdaság teljesítménye az idén 3,5 százalékkal csökken, de a Reuters egyik múlt heti felméréséből kiderült, hogy az elemzők 4,5 százalékos zsugorodásra számítanak, sőt egyesek még nagyobbat is lehetségesnek tartanak. Az Ifo német gazdaságkutató intézet vezetője csütörtökön azt mondta, hogy a rendelések és az export megcsappanása miatt a német gazdasági visszaesés több mint négy százalék lesz az idén.

"Ha Németországnak mínusz öt százalék lesz a növekedése, akkor Magyarország nem fog megállni a 3,5 százaléknál. A kormány olyan forgatókönyveken dolgozik, amelyek használhatók és amelyeket kell is használni, ha a Magyarországra vonatkozó hivatalos előrejelzések egybeesnének a jelenlegi elemzői konszenzussal, amely 4-5 százalékos visszaesésről szól" - mondta a miniszterelnök.

A kormányváltástól függetlenül a jelenlegi kabinetnek késznek kell lennie arra, hogy egy rosszabb helyzetet is megoldjon - mondta Gyurcsány, utalva arra, hogy szombaton, az MSZP tisztújító kongresszusán új kormány alakítását javasolta új kormányfő vezetésével. Mint mondta, azért ajánlotta fel a lemondását, mert jelezni akarta az országnak, hogy a strukturális reformok elkerülhetetlenek.

"Úgy gondolom, egyértelműen jeleznem kellett elsősorban Magyarországnak, de a magyar parlamentnek és azoknak is, akik nem akarnak változást, hogy nincs más lehetőség. Az elmúlt három évben azért küzdöttem, hogy Magyarország megértse: reformok sokaságára van szükség. Továbbá azért, hogy bebizonyítsam: keresztülvihetjük ezeket anélkül, hogy szociálisan teljesen érzéketlenek legyünk. Félreállásom felajánlása arról a tényről szól, hogy nem lehet elmenekülni e változások elől" - mondta Gyurcsány.