Vágólapra másolva!
Mécsestartót helyeztek el csütörtökön a veszprémi Patrióta lokál melletti járdánál, a Cozma-gyilkosság helyszínén.

A város képviselő-testülete - élen a polgármesterrel - a csütörtöki ülés szünetében teljes létszámban átvonult a városházától mintegy száz méterre lévő utcába, s az új mécsestartó polcaira elhelyezték a megemlékezés virágait és az égő mécseseket.

Debreczenyi János (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: Marian Cozmának, az MKB Veszprém és a román válogatott február 8-án meggyilkolt kézilabdázójának emléktáblát is kívánnak állítani a mécsestartó fölötti falrészen, ám ehhez még be kell szerezniük az épület tulajdonosának engedélyét.

Közlése szerint a járdáról most elszállított több ezer mécsest megőrzik, s vélhetően a majd felállítandó Cozma-emlékjelnél találnak azoknak megfelelő elhelyezést. A megemlékezésen jelen volt az európai hírű kézilabdacsapat valamennyi játékosa - élükön Mocsai Lajos vezetőedzővel -, akik szintén főhajtással és mécsesek gyújtásával emlékeztek volt játékostársukra.

Az új, többpolcos mécsestartót - amelyet elborítottak a virágok, égő mécsesek - a veszprémi városgazdálkodási cég készítette.

Remport Csaba, a Veszprém Kézilabda Fan Club vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szurkolók által a Cozma-emlékjel felállítására kezdeményezett adománygyűjtésnek a reméltnél nagyobb összeg az eddigi eredménye, alig másfél hónap alatt már csaknem négymillió forint gyűlt össze.

Marian Cozma emlékművét az új Veszprém Arénánál állítják majd fel, ennek időpontjáról azonban még nem döntöttek. Annak van nagyobb valószínűsége, hogy az egykori kiváló játékos születésnapján, szeptember 8-án avatják fel az emlékművet - mondta a szurkolói klub elnöke, megjegyezve, hogy a gyűjtést tovább folytatják.

Elmondta azt is, hogy Marian Cozma meze - amelyet aláírt a sportoló édesapja és a kézilabdacsapat valamennyi tagja - a napokban egy árverésen 462 ezer forintért kelt el.