Vágólapra másolva!
Románia gazdasága 4 százalékkal visszaesik idén, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás feltételezése szerint, mondta a Román Nemzeti Bank elnöke, Mugur Isarescu csütörtökön.
Vágólapra másolva!

"A mínusz 4 százalék a kölcsönprogramban lévő becslés, egyszersmind a legrosszabb forgatókönyv" - mondta Isarescu újságíróknak.

A program feltételezése szerint jövőre 0-1 százalék között növekedhet Románia hazai összterméke (GDP).

A központi bank elnöke úgy vélte, hogy az inflációt jelenleg kevésbé a GDP alakulása, inkább a lej árfolyama határozza meg, és szerinte ebből szempontból a lej euróárfolyama mostantól "fenntartható sávban" marad. Hasonlóan vélekedett a román pénzügyminiszter, Gheorghe Pogea is. "Az EU-val és az IMF-fel aláírandó hitelmegállapodás el fogja riasztani a devizapiaci spekulánsokat" - mondta Pogea újságíróknak.

A lejt bizonyára támogatni fogja az is, hogy a válság hatására, főleg a csökkenő import miatt idén javul a folyómérleg. A román folyómérleg hiánya várhatóan 8-9 százalékra csökken a GDP-hez képest a tavalyi 12 százalékról, mondta Isarescu. Igaz, a hiány finanszírozása is nehezebbé válik, mivel az új működőtőke-beruházások külföldről várhatóan 4-4,5 milliárd euróra csökkennek ebben az évben a tavalyi 8 milliárdról, mondta a Román Nemzeti Bank elnöke.

Nemsokára érkezik a hitel

Románia szerdán megállapodott a Nemzetközi Valutalappal (IMF) egy összesen 20 milliárd eurós, kétéves hitelkeretről, amelyet az IMF, az Európai Unió, a Világbank és más pénzintézetek finanszíroznak.

Románia, miután az IMF igazgatótanácsa hamarosan jóváhagyja a hitelcsomagot, azonnal lehívhat 5 milliárd eurót. Az első részlet valószínűleg július elején érkezik Romániába. A hitelkerethez mintegy 12,95 milliárd eurót az IMF, 5 milliárdot az Európai Unió, 1-1,5 milliárd eurót a Világbank ad, a többit más pénzintézetek, köztük az EBRD.

Az IMF igazgatótanácsa várhatóan május 4-én hagyja jóvá a hitelmegállapodást.