Távozik az Aeroflot vezére

Vágólapra másolva!
Valerij Okulovot, Borisz Jelcin elnök vejét az Aeroflot igazgató tanácsa a korábbi híreknek megfelelően leváltotta 12 éve betöltött vezérigazgatói tisztségéből, s helyét már április 10-én Vitalij Szaveljev, a Systema beruházási társaság eddigi alelnöke veszi át - jelentette a Kommerszant című orosz gazdasági lap pénteken.
Vágólapra másolva!

Okulov marad a polgári légi közlekedés területén: a közlekedési miniszter helyetteseként fog a továbbiakban ugyanezzel foglalkozni.

A kormány utasította az államnak az Aeroflot igazgató tanácsában helyet foglaló képviselőit Okulov felmentésére, s ennek megfelelően a napirendi pont csak szerdán este került a csütörtöki ülés napirendjébe. A szavazás egyhangú volt, csak Okulov tartózkodott.

A Kommerszant szerint Szaveljev nem rendelkezik tapasztalatokkal a polgári légi forgalom terén, de korábbi kollégái szerint a gazdasághoz és a nagy vállalatok pénzügyeihez kiválóan értő, jó menedzser.

Nem kizárt, hogy azért éppen Szaveljevre esett a választás, hogy erősebb legyen az ellenőrzés a cégen belüli pénzáramlások felett, hiszen a válság körülményei között különösen óvatosan kell gazdálkodni - idézett a Kommerszant egy szakértőt.

Ami Okulovot illeti, az Aeroflot igazgató tanácsi ülésén Igor Levtyin közlekedési miniszter emlékeztette a felajánlott miniszer-helyettesi tisztségre, s azt mondta, Okulov még gondolkodik. A Kommerszant azonban Levityin környezetéből úgy tudta pénteken, hogy már elvállalta a tisztséget, noha korábban azt mondta, nem szeretne hivatalnok lenni.

A lap szerint Okulov számára ez talán lefokozás, de egészen bizonyosan nagyon hasznos a piac számára. A későbbiekben pedig az eddigi Aeroflot-vezérigazgató a jelenlegi öt helyett kialakítandó egyetlen, egységes polgári repülésügyi főhatóság élére kerülhet- vélte a Kommerszant.