Válsághíradó: erősödő forint, Budapest és a MÁV a terítéken, bóvlikötvény lehet az állampapír

Vágólapra másolva!
Szerdán Budapestet és a MÁV-ot minősítették le, a forint ugyan tovább erősödött, az esetleges további leminősítések azonban komoly következményekkel járhatnak. A The New York Times európai kiadása szerint Magyarország és az OTP ostrom alatt áll. Az eurozónában ismét nagyobb lett a munkanélküliség a vártnál, jól zártak az amerikai tőzsdék. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön kapják meg a képviselők Bajnai Gordon, miniszterelnök-jelölt programjáról szóló dokumentumot, így elképzelhető, hogy még a nap folyamán kiszivároghat egy-két részlet a tervekről.

Szintén csütörtökön kezdődik Londonban a G20-országcsoport csúcstalálkozója, amelynek fő témája a gazdasági válság. Az előzetes nyilatkozatok szerint komoly nézeteltérések várhatók. A japánok a németeket bírálták, Párizs és Berlin nem fogadja el az előzetes nyilatkozattervezetet, a németek egyszerre aggódnak és bizakodnak, az amerikaiak és a britek egységre szólítottak fel - a piacok pedig feszülten várják, milyen döntések születnek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreadja a januári külkereskedelmi termékforgalom részletes adatait.

Erősödő forint, leminősítések, Obama egyetért a GM csődjével, mindez szerdán

A forint tovább erősödött szerdán, a hétfői gyengülés, majd a keddi nyereség után szerdán már a 303-304 forint/eurós sávban zárta a pesti kereskedést a magyar pénz. Délelőtt még járt 309 forintnál is az euró, így azért tartós és magabiztos forinterősödésről korai lenne beszélni.

Barack Obama amerikai elnök állítólag úgy gondolja, hogy a General Motors számára a legjobb megoldás egy úgynevezett "előrecsomagolt csőd" lenne.

A Mária Valéria híd újjáépítése után rengetegen mentek Párkányba enni-inni és vásárolni. A sláger az olcsó sör és a sajt volt, valamint a benzin. Azóta fordult a kocka.

A magyar államadósság besorolását az utóbbi napokban két hitelminősítető is lerontotta, és mivel a kilátások negatívak, így akár még az idén bóvlikötvénnyé válhat a magyar állampapír. Ha ez megtörténik, az nagyon komoly makrogazdasági és piaci következményekkel járhat.

A kormány 1400 milliárdos pénzügyi, 46 milliárdos munkahelymentési és 2100 milliárdos gazdaságélénkítő beruházási csomaggal segíti a vállalkozások válságkezelését - ismertette Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára.

A vártnál jobban nőtt a munkanélküliség az euróövezet tagországaiban februárban, jelezve a gazdasági válság mélyülését. Spanyolországban a legrosszabb a helyzet, még a teljes uniót nézve is.

Jelentősen, 22 százalékkal emelkedett a felszámolások száma Magyarországon 2009 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

Várhatóan a februárban prognosztizáltnál is nagyobb lesz a gazdasági visszaesés az idén - mondta Veres János pénzügyminiszter.

A magyar szuverén adósbesorolás előző napi visszaminősítése után, szerdán Budapest külön adósi osztályzatát is a közepes befektetői sávba sorolta vissza a Moody's Investors Service.

Szerdán Budapesten és a MÁV-on volt a sor

Rontotta a spekulatív sávon belül a MÁV hosszú futamú adósbesorolását szerdán a Standard & Poor's, a magyar szuverén adósosztályzat e hét eleji visszaminősítése nyomán.

A nemzetgazdaság finanszírozási igénye a GDP 8,6 százaléka volt, az államháztartás adóssága pedig a GDP 73 százaléka - közölte az MNB szerdán.

A címlapon kezdődő hosszú cikkben elemezte Magyarország helyzetét szerdai számában az International Herald Tribune (IHT). A Párizsban megjelenő angol nyelvű napilap - a The New York Times európai kiadása - szerint Magyarország ostrom alatt áll, és ostromolják legnagyobb bankját, az OTP-t is.

A hosszú futamidejű állampapírokat tekintve a magyar állampapírpiacon még ma is komoly problémák vannak - mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese

A Wall Street-en némi optimizmus lett úrrá néhány makroadattól, melyekből a befektetők közül sokan arra következtetnek, hogy az amerikai recesszió nem húzza már soká.